Linköping

Forskare vill lösa gåtan psoriasis

1:33 min

I går invigdes ett nytt centrum för psoriasisforskning vid hälsouniversitetet i Linköping. Forskningscentret hoppas kunna få fram bättre läkemedel mot sjukdomen.

– Vi vill försöka förstå psoriasissjukdomens orsaker, vilka mekanismer som gör att det blir så konstigt i psoriasishuden. För det är en väldigt stark celldelning, inflamation och kärlnybildning. Man förstår inte riktigt vad det är som händer. Kan man förstå de hör sjukdomsmekanismerna i grunden så tror vi att vi kan hitta betydligt bättre läkemedel, säger Charlotta Enerbäck, centrets forskningsledare.

Forskningscentret har döpts till Ingrid Asp Psoriasis Research Centre, efter den donator, vars gåva på tio miljoner kronor har bidragit till centret genom en specialinrättad stiftelse.

– Detta var en grundplåt vi fick och i och med att vi har kommit igång nu kan vi söka andra anslag. Vi hade inte funnits här alls annars så detta är en förutsättning för att vi finns här, säger Charlotta Enerbäck, forskningsledare på nyinvigda Ingrid Asp Psoriasis Reserach Centre.

David Spångberger