Norge sätter fokus på sammanhållning till 17 maj

1:32 min

När Norge, skakat efter förra årets terrordåd, i dag firar sin nationaldag med traditionella festligheter runt om i landet, görs det inte med något sorgflor. Betydelsen av en enande nationaldag har rent av vuxit, enligt en undersökning bland norrmännen.

Mitt under rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik drar det norska nationaldagsfirandet igång. Med sina välkända flaggviftande parader har firandet blivit en symbol för enighet, och i år lägger många extra vikt vid firandet.

– Folk är väldigt eniga om att i dag ska vi fira extra mycket, gemenskapen är väldigt viktig, sa Annika Persson i P1-programmet Kristi himmelfärdsmorgon i P1.

Det är sex år sedan hon flyttade från Sverige till Norge och hon är nu bosatt i Oslo.

– Norrmännen vill inte att ondskan ska få vinna, sa hon under nationaldagsmorgonen.

Enligt NRK väntas omkring 2 000 svenskar besöka Oslo för att vara med under dagens festligheter – vilket är helt enligt tradition.  

”Vi ska färga landet rött, vitt och blått. Vi ska följa vår festtradition. Turister, invandrare och nationsgrannar ska återigen glädjas över landets största folkfest...
…Vi hejar på en nation som går vidare.”

Årets firande, det första efter dåden i Oslo och på Utöya, ser ut att än tydligare få en enande effekt i landet.

– Det har gjorts en undersökning inför 17 maj, som pekar på att dagen nu inte bara fått en sordin, utan även en djupare moralisk innebörd än det någonsin haft tidigare, säger Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds och Bergens universitet.

– Få saker har fått Norge att bli ett hem för de många, som den här händelsen. Det som fanns på Utöya var barn från hela Norge, och från många etniska grupper, säger Jonas Frykman i P1-programmet.

En undersökning som NRK gjort visar att en av tre norrmän tycker att 17 maj betyder mer för dem, efter attentaten 22 juli ifjol.

Det beror bland annat på att Anders Behring Breiviks terrorattacker var ett angrepp på själva grundlagen - den grundlag normännen i dag firar, berättar Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

Bland de tusen svarande märks dessutom att det är främst bland de yngre som nationaldagen fått en starkare betydelse.

– Jag är väldigt stolt över de överlevande och anhöriga som gått ut och sagt att vi ska tillbaka vardagen under 17-maj; ni-vet-vem ska inte få vara i fokus denna dag, säger norska Berit Seal, som firar 17-maj svenska Kristianstad i dag.