Utmaningar väntar Cypern som EU-ordförande

1:34 min

Cypern står inför stora politiska och ekonomiska utmaningar när landet tar över EU:s ordförandeskap, den första juli. Krisen i Grekland har påverkat Cypern, som har täta ekonomiska förbindelser med Grekland.

Cyperns EU minister, Andreas Mavroyannis, besöker flera Europeiska länder inför att landet ska ta över ordförandeklubban, däribland Sverige.

– Cypern och Grekland är ekonomisk bundna till varandra. De Cypriotiska bankerna har lånat ut stora summor till grekiska banker och investerat i obligationer, säger han.

Cypern lyckades hålla sin ekonomi stabil under den senaste finanskrisen, men nu är en ekonomisk stabilitet en av utmaningarna som Cypern står inför. Det börjar gå dåligt för bankerna.

Den näst största banken på Cypern Laiki ansökte om ekonomisk stöd hos regeringen.

Cypern missade sitt budgetmål för 2011 och hamnade på 6,3 procent i underskott istället för avsedda 4,5 procent.

Andreas Mavroyiannis säger att det finns en optimism om att kunna stabilisera ekonomin. Cypern kan så länge klara av den ekonomiska utmaningen men bara om läget i Grekland är stabilt.

Blir det en större kollaps i Grekland blir läget på Cypern kritiskt, så kritiskt att regeringen kanske tvingas vända sig till EU för hjälp.

– Vi hoppas kunna lösa problemet själva, men vi är beroende på att krisen i Grekland ska avta säger Andreas Mavroyiannis.

En annan utmaning som Cypern står inför är konflikten med Turkiet. Efter låsta samtal mellan grek och turkcyprioterna  så har Cyperns president Demetris Christofias meddelat i tisdags att han inte tänker ställa upp i valet 2013.

Relationerna mellan Turkiet och EU förväntas vara kyliga under det Cypriotiska ordförandeskapet.

Turkiet har nu backat från sitt hot om att frysa allt samarbete med EU när Cypern blir ordförande land och har begränsat bojkotten till alla möten som kommer att äga rum på Cypern.

Cyperns EU minister Andreas Mavroyiannis säger att regeringen i Nikosia är inte bekymrade över Turkiets hot om bojkott utan pratar om viktigare frågor som Cypern vill fokusera på under sitt ordförandeskap, nämligen solidaritet och social sammanhållning.

Samtidigt lovar Mavroyiannis att Cypern kommer att behandla Turkiet med opartiskhet och värdighet.

– Vi ska behandla dem med värdighet och respekt som ett kandidat land.