Ishockey-VM

Tack och god natt, Tre Kronor

0:15 min

Tjeckien avgjorde VM-kvartsfinalen mot Sverige med 29 sekunder kvar.

3-3 med halvminuten kvar, och allting pekade på förlängning. En förlängning där det stjärnspäckade svenska laget skulle kunna få visa klassen, visa att de också kunde prestera när det gällde.

Trettio sekunder senare så var Tre Kronor ute ur turneringen, och det gick då att skära i stämningen i ett tyst Globen.

Och frågan är om man inte om trettio dagar främst kommer minnas dessa NHL-spelare främst genom allt prat det var inför och under turneringen. Om vem som skulle komma, om vem som inte kunde komma och vem som skulle spela med vem.

För väl på isen, när de behövdes som mest, så tog de inte ansvaret.

Loui Eriksson gav Sverige ledningen efter åtta minuter, och den start Tre Kronor behövde mot ett erkänt kontringsskickligt Tjeckien. Men när perioden var slut stod det 2-1 till Tjeckien.

I den andra perioden gjorde Tjeckien 3-1 genom stjärnan Martin Erat, och de gulklädda fick inte spelet att stämma.

Men med bara sekunder kvar av denna period så reducerade Henrik Zetterberg med ett sånt där välkänt psykologiskt viktigt mål.

När Jonathan Ericsson bara minuten senare, men med en paus i mellan, kvitterade, så var det fortsatt uppåt hos Tre Kronor. Succécomeback och bragdvändning var då preliminära rubriker.

Men det här blev aldrig Tre Kronors match, laget saknade skärpan och tempot samtidigt som ett smart spelande Tjeckien fick matchen dit de ville. Och sett till hela matchen var segern rättvist.

För med 29 sekunder kvar av matchen vann Milan Michalek i svensk zon, tog sig in framför mål och satten den i Fasths kryss.

Tjeckien får nu spela semifinal mot Slovakien, medan Tre Kronors turnering är över.


Sverige - Tjeckien 3-4
Referenter: Tommy Åström och L-G Jansson -->
Reportrar vid rinkside:
Linn Nenzén och Magnus Wahlman.
Matchstart: 20.15

Tredje perioden:
60.
Matchen är slut. Sverige är ute ur ishockey-VM.

"Det första stora misslyckandet för Pär Mårts", säger Åström.

"Trots alla stjärnspelare har Sverige inte fått laget att stämma", säger L-G.

"Det svenska laget gör en medioker insats som sätter sig i det här läget. Med stor respekt för de här NHL-stjärnorna och dollarmiljonärerna så är det inte många som imponerat", säger L-G.

60. Tekning i tjeckisk zon nu, med 24 sekunder kvar. Fasth har lämnat kassen och det är sex mot fem-spel. Zetterberg ska teka, vinner den och det är kaos framför tjeckiskt mål! Nära! Sen skjuter Alfredsson, skottet går utanför och det är slut. Sverige är ute!

60. 29 sekunder kvar nu, och tekning i mittzon. Landeskog är frustrerad och råkar slå av klubban. Nu ska tekningen göras om. Tjeckien vinner pucken, men lägger en icing.

60. Mål! Tjeckien gör 4-3!

Med 29 sekunder kvar så vinner Milan Michalek pucken från Kronwall nere till höger, tar sig in framför Fasth och lägger den högt i krysset.

"Mitt i all bedrövelse måste man säga att det är ett riktigt grannt mål", säger L-G.

59. Hörnqvist har pucken nere till höger, Tjeckien vinner pucken, ställer om för kontring men Sverige vinner pucken igen.

58. Niclas Persson ryker ihop med två tjeckiska spelare nere vid Tjeckiens mål. Domarna går imellan, och det är inga utvisningar. Två minuter kvar nu!

57. Landeskog kommer loss till höger, får iväg pucken som tar i utsidan av stolpen. Puh!

56. En gång, två gång och tre gånger! Oj oj oj, Bäckström provar den tjeckiska målvakten tre gånger om utan att hitta målet. Vilken sekvens!

"En centimeter till vänster och det skulle varit mål. Det var så nära, så nära, så nära", säger Wahlmal.

56. Zetterberg blir nedriven av en tjeckisk spelare, men återigen friar domarna och Tjeckien kan ställa om snabbt.

"Domarna har inte sin bästa dag", säger L-G lakoniskt.

55. Sverige tar sig in i tjeckisk zon, men som så många gånger under matchen tar man sikte på ett sarghörn och fastnar.

54. "Jag tycker att Tjeckien totalt sett under matchen är bättre än Tre Kronor", säger Åström.

"Det tycker jag med", fyller L-G i.

52. Tjeckien pressar Sverige ordentligt just nu, och Tre Kronor-spelarna ser tröttkörda ut.

"Jag tycker att tjeckerna släpper mer ytor nu än tidigare, Sverige har chanser till snabba omställningar nu", säger Wahlman.

50. Det är hög nivå från domarna just nu. Hög på så sätt att spelarna kommer undan med det allra mesta. Det har varit flera situationer på rad nu där det sett ut som det borde blivit utvisning, åt båda hållen.

49. Daniel Alfredsson skjuter återigen, men återigen inte bättre än att den tjeckiska målvakten kan rädda.

48. "Det var inget vidare powerplay-spel från Tjeckien", konstaterar L-G samtidigt som Sverige blir fulltaliga.

47. Sverige gör det bra i boxplay just nu och Tjeckien lyckas inte uppbåda ett kontrollerat fem mot fyra-spel.

46. Tjeckien uppbådar ett ordentligt tryck mot Sverige och Fasth. Proucha får iväg ett riktigt bra skott, men Fasth gör en ännu läckrare räddning! Svettigt, och det hela slutar med en tvåminutare för Hedman efter att denna flyttat målburen.

45. Daniel Alfredsson avlossar ett tungt dragskott som Kovar lyckas ta med stöten.

45. "Det är ingen fara med Franzén, men han kan inte spela mer den här matchen", säger Wahlman som pratat med den svenska landslagsläkaren.

43. "De har tappat konceptet helt, det rödklädda laget", säger L-G om Tjeckien som just nu har svårt att fredja sig mot ett inspirerat Tre Kronor.

42. Beskedet om Johan Franzén är att han inte kommer kunna spela någonting mer den här matchen. Mer än så vill inte landslagsledningen säga.

41. Mål! Sverige gör 3-3!

Jonathan Ericsson blir helt ren i slottet och avlossar stora kanonen.

"Vilke succécomeback", säger Åström om Ericsson som ju är tillbaka efter skada.

40. Den tredje perioden är igång.

Andra perioden:
40.
Den andra perioden är slut.

"Det är inte en väl genomförd period av Tre Kronor. Det var först de sista fem minuterna man satte press på Tjeckien", summerar L-G.

"Vi blev bättre de sista tio. Vi kom tillbaka starkt och hade ett par riktigt bra byten", säger den svenska lagkaptenen Daniel Alfredsson.

40. Mål! Sverige gör 2-3!

Henrik Zetterberg ger Sverige hopp när han viker in från en position bakom mål och forcerar in pucken. Z:s tredje mål och femtonde poäng den här turneringen.

38. Hörnqvist får pucken en halvmeter till höger om den tjeckiska målvakten, försöker lyfta upp pucken men tjeckiska spelare hinner före och det blir lite stökigt framför mål.

"Tre spelare försöker få ned honom på ett sätt de skulle få poäng i brottning för. Det är nästan oförskämt att backarna ska få göra nästan hur de vill", säger L-G.

37. Sverige har riktigt svårt att komma in på mål. Det går för långsamt, blir för omständigt och skärpan saknas. Det är för mycket spel nere i hörnen!

36. Dubbelutvisning nu och fyra mot fyra-spel väntar.

35. Mål, blev det inte. Tjeckien trycker in pucken bakom Viktor Fasth men domaren har redan blåst för att Fasth ska ha haft handsken på den.

"I Nordamerika hade det där varit mål", skår L-G fast. Och det tjeckiska laget är upprörda.

34. Järnkrok får ett jätteläge framför mål men pucken glider mellan benen på forwarden som inte riktigt har koll på läget.

33. "Vi ska inte mål fan på vägen, men ni är säkert många som minns World cup-turneringen 2004 när ett favorittippat Sverige blev överkörda av Tjeckien. Det är lite samma vibbar nu", säger Wahlman.

32. Silfverberg får iväg ett skott men den tar i famnen på den tjeckiska målvakten.

31. Mål! Tjeckien gör 3-1!

"Nu är Sverige ruskigt illa ute i den här turneringen", säger Åström när en sopren Erat kan rakar in pucken bakom Viktor Fasth bara 18 sekunder in på det numerära överläget.

30. Jonathan Eriksson får två minuter för tripping, matchens första utvisning. Publiken visslar och tycker att om det här ska vara utvisning, då borde Tjeckien haft ett helt gäng den här perioden.

30. Alfredsson spelar läckert fram Hörnqvist som inte skjuter bättre än att den tjeckiska målvakten enkelt kan ta den.

"Ett riktigt fjös-skott", säger L-G.

29. "Man brukar tala om flyt i matcher. Men tur förtjänar man, liksom man brukar jobba ihop till marginaler. Och nu tycker jag att Sverige arbetar bra", säger L-G.

28. "Det är locket på när det gäller Franzéns skada. Det är låst till gången och ingen vill säga någonting", underättar Wahlman.

28. Tjeckien kommer två emot noll, drar en passning i sidled men avslutet går utanför. Puh!

I läget innan borde det blivit en tjeckisk utvisning för cross-checking. Det är fortfarande noll utvisningsminuter i denna match!

27. Stålberg får yta i slottet men dragskottet är löst och enkelt att ta.

26. "Det är Hawaii-hockey, kvaliteten just nu är väldigt låg", slår L-G fast.

26. Erik Karlsson kommer med fart och lyckas hota Kovar men målvakten har vaktat Tjeckiens mål snart halva matchen med den äran

25. Johan Franzén är varken på is eller i bås just nu och anfallaren verkar vara skadad. Återkommer när vi hört hur det är med honom.

24. Johan Larsson hittar in med pucken framför mål men Kovar håller undan.

23. Sverige får inte spelet att stämma överhuvudtaget just nu.

22. "Erik Karlsson har inte gjort några sådana där Erik Karlsson-raider, han är välkammad idag", säger Åström.

22. Sverige har pucken i offensiv zon nu, men det är mycket gnöta-invid-sargen-i-en-klunga och på så vis blir det ju inga kvitteringsmål.

21. Tjeckien sätter press på Sverige med det samma. 

Första perioden.
20.
"Det är onödigt. Det känns frustrerande att de får göra mål på våra misstag, vi måste minimera dessa", säger Jonathan Ericsson som är tillbaka efter skada.

20. Den första perioden är slut.

"Det är en period som går i moll för Tre Kronor", konstateterar Åström.

"Tjeckien har på tjeckiskt manér utmanövrerat det svenska försvaret. De har dessutom bud på fler mål", säger L-G.

20. "Inte en endaste gång har Sverige kommit till en spelvändning där man haft tre mot två eller två mot en, istället möter de alltid ett samlat försvar", säger Wahlman.

19. Tjeckien pressar Tre Kronor ordentligt just nu och de gulklädda uppträder skärrat.

18. Mål! Tjeckien gör 2-1

"Aj, aj, aj, nu blir det en sån här jobbig kväll känner jag", utbister Åström när Jiri Novotny rakar upp pucken bakom Fasth.

"Det här var ett klassmål. Att det sen känns värdelöst, det är en annan sak", säger L-G.

17. Jonathan Ericson avlossar stora kanonen men skottet går utanför.

16. Henrik Zetterberg tar sig runt mål, in framför och skjuter. Farligt av Detroit-stjärnan!

16. Landeskog missar en passning, Michael Frolic blir helt fri men Fasth kan rädda.

15. Hörnqvist får en läcker passning av Bäckström, skaffar sig ett bra läge men får inte till avslutningen.

"Det är en fröjd att se Bäckström så här nära, han är ett geni", säger Wahlman från hans plats intill isen.

13. Mål! Tjeckien kvitterar till 1-1!

Veteranen Petr Nedved styr in Nakladals rappa skott och Viktor Fasth hinner inte med.

"Precis när Sverige fått ett litet grepp om matchen så kom det där målet", säger Åström.

13. Tjeckien har pucken i svensk zon nu, men Sverige fredar sig bra.

"Det har inte varit så många flygande tjeckiska anfall än så länge", säger Åström.

12. "Victor Hedman har jag ifrågasatt många gånger. Men sedan fick jag hörna att han varit axelskada, så det är inte undra på att han spridit puckar omkring sig",  säger L-G om backen.

11. "Jag tycker att det är en bra start. Men jag är aningen imponerad av en tjeckisk back, Blatak. Honom har Tre Kronor det svårt med", säger Wahlman från hans position bakom tjeckiskt mål.

9. Patric Hörnqvist skjuter ett skott längst isen men Kovar räddar. Nashville-forwarden har fortfarande inte gjort mål den här turneringen, men å andra sidan kom han ju in sent och gör bara sin tredje match.

8. Mål! Sverige gör 1-0!

Louie Eriksson är iskall när han håller i pucken, tar sig in framför mål från en position bakom innan han sätter den till vänster om målvakten. 

8. Jonathan Ericsson avlossar stora kanonen men Jakob Kuvar i Tjeckiens mål är bra med.

6. "Det är ganska avvaktande", säger Åström om spelet. Samtidigt som Niklas Kronwall testar lyckan med ett skott som inte alls är oävet.

5. "Det första vågförsöket har kommit och det är en helt gul sektion som har startat denna", säger Linn Nenzén från rinkside om publiken i Globen.

4. Sverige sätter press på Tjeckien nu och har flera spelare framför mål. Men Tjeckien lyckas avvärja och får undan pucken.

"Det där är typiskt tjeckiskt spel. Motståndarna har ett gäng chanser men så plötsligt ställer dom om och har en nästan fri vid blå linje", säger L-G efter att Tjeckien kontrat på Tre Kronor.

3. Plekanec får iväg ett skott men Fasth är bra med och fångar in pucken i famnen.

3. Tekning i tjeckisk zon, men de rödklädda vinner pucken och får undan den.

2. "Det man kan konstatera är att Tjeckien försöker komma ut ur egen zon så fort de kan. Och det är klart, för där är de sårbara", säger L-G samtidigt som matchen letar efter en tydlig karraktär.

Min 1. "Då kör vi då", säger Åström samtidigt som matchen startar.

Så startar lagen:

Sverige:

Målvakt:
30 Viktor Fasth

Förstafemman:
7 Kronwall, Niklas
77 Hedman, Victor
21 Eriksson, Loui
40 Zetterberg, Henrik
93 Franzen, Johan

Andrafemman:
44 Hjalmarsson, Niklas
65 Karlsson, Erik
11 Alfredsson, Daniel +C
19 Bäckström, Nicklas
27 Hörnqvist, T Patric

Tredjefemman:
4 Kronwall, Staffan
28 Brodin, Jonas
25 Stålberg, Viktor
32 Krüger, Marcus
92 Landeskog, Gabriel +A

Fjärdefemman:
52 Ericsson, Jonathan
10 Larsson, Johan
16 Järnkrok, Calle
23 Persson, Niklas
33 Silfverberg, Jakob

Tjeckien

Målvakt:
1
Jakub Kovar

Förstafemman:
44 Blatak, Miroslav
87 Nakladal, Jakub
9 Michalek, Milan
10 Erat, Martin
14 Plekanec, Tomas

Andrafemman:
30 Krejcik, Jakub
36 Caslava, Petr
46 Krecji, David
62 Tentrak, Petr
67 Frolik, Michael

Tredjefemman:
6 Mojniz, Tomas
25 Krajicek, Lukas
42 Koukal, Petr
83 Hemsy, Ales
93 Nedved, Petr

Fjärdefemman:
23 Nemec, Ondrej
12 Novotny, Jiri
73 Proucha, Petr
82 Vondrka, Michal
88 Petruzalek, Jakub

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se