Facebook till börsen under vilda spekulationer

När en av de mer uppmärksammade börsnoteringarna i historien blir verklighet under fredagen står investerarna och stampar i startgroparna, och spekulationerna rasar. Det handlar förstås om Facebooks börsintroduktion.

Facebooks notering på Nasdaq-börsen har föregåtts av månader av närmast hysteriska spekulationer. I veckan klargjorde företaget att intresset varit så stort att hela 421 miljoner aktier släpps.

Priset per aktie blir priset 38 dollar, eller 273 kronor, vilket innebär att Facebook värderas till 104 miljarder dollar, eller cirka 700 miljarder kronor. Med det priset kommer börsintroduktionen att inbringa 18,4 miljarder dollar till företaget och nuvarande aktieägare.

När det på fredagen blir möjligt för allmänheten att köpa aktien innebär det en av de största börsnoteringarna någonsin i USA i reda pengar.

På spelbolaget Spreadex i London talar siffrorna i vadslagningen om att Facebooks aktiekurs kommer att stiga 35-40 procent redan första dagen.

Vissa bedömare försöker höja en varningsflagg för Facebooks förmåga att tjäna mer pengar på sina annonser framöver. Andra pekar på att nettovinsten för det sociala nätverket sjönk med tolv procent under första kvartalet i år jämfört med samma kvartal i fjol, till 205 miljoner dollar.

TT