Facebook på börsen till höjt pris – men låg vinst

1:27 min

I dag genomförs den länge förväntade börsintroduktionen av Facebook när företagets aktie börjas säljas på Nasdaq-börsen. I sista stund höjde Facebook priset på aktien till 38 dollar. En del analytiker är fortfarande tveksamma om företagets möjligheter att långsiktigt leverera vinster.

Att Facebook nu blir ett publikt företag är den mest omtalade börsintroduktionen på evigheter och intresset har varit mycket stort, företaget har ökat både antalet aktier som ska säljas ut och riktpriset.

Det har nu satts till 38 dollar, det skulle innebära att företaget som helhet är värt mer än 100 miljarder dollar.

Nu är det bara en del av aktierna som säljs ut, tillsammans väntas de ge de nuvarande ägarna och företaget cirka 16 miljarder dollar, det är i så fall en av de största börsintroduktionerna i USAs aktehistoria.

De nya ägarna får dock minimalt inflytande, vad som säljs ut är A-aktier med begränsad rösträtt. De nuvarande ägarna med sina B-aktier kommer att kontrollera 96 procent av rösterna.

Chefen, 28-årige Mark Zuckerberg, som nu blir miljardär inte bara på papperet utan också i verkligheten, kontrollerar ensam mer än hälften av rösterna.

Facebook har snart en miljard medlemmar och det är framförallt möjligheterna att nå dem med reklam som kan generera intäkter för företaget, framförallt genom att Facebook har intim insikt i användarnas intresseområden.

Men ännu så länge redovisar företaget liten vinst och det finns frågetecken om företaget verkligen kommer att bli den vinstmaskin som mängder med aktieköpare nu drömmer om.