Växjö

Imamers uttalande förvånar inte

1:48 min

Uppdrags Gransknings reportage tidigare i veckan där muslimska företrädare uppmanar kvinnor till underkastelse har väckt starka reaktioner. Men Zeinab Koubaissi från Växjö, med rötter i Libanon, är inte förvånad över imamernas uttalanden.

– Nej det är jag inte, de är rädda att förlora makten, säger Zeinab Koubaissi om att imamer i Sveriges främsta moskéer till exempel uppmanat två kvinnor att inte gå till polisen om de misshandlats eller våldagits av sina män.

I Uppdrag Gransknings program som visades i onsdags kväll var det två muslimska kvinnor som vände sig till tio olika muslimska församlingar i Sverige för att få råd. Och de filmad det hela med dold kamera.

En majoritet av imamerna sa då bland annat att kvinnan inte kan neka sin man sex, trots att hon blivit slagen. Och att hon inte heller bör kontakta polisen även om det rör sig om både misshandel och våldtäkt. Något som väckt starka reaktioner. Zeinab Koubaissi hoppas att det här ska leda till konstruktiva diskussioner.

– Det är bra att det har kommit ut, det är bara bra. Man ska inte vara rädd för att diskutera. Det gäller att öka kunskapen för att man ska kunna integreras på ett rätt sätt i det svenska samhället.

Men är det inte många muslimer som håller med om det som imamerna sagt?

– Troligen finns det många som gör det. De tror att det är så för de har växt upp med de traditionerna. Även kvinnor accepterar ibland att de blir slagna för att de ska skydda familjen och hålla ihop familjen.

Iamen i Växjö Ismail Abuhelal har tagit avstånd från det som imamerna sa i TV. Och han vill nu att det startas en svensk universitetsutbildning för imamer. Imamer har ett stort inflytande, och just utbildning är mycket viktigt, säger Zeinab Koubaissi.

– Det är ett måste, utan tvekan. Det är ett ansvar, att vara imam är inte vilket jobb som helst.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se