Uppskruvade förväntningar på Facebooks aktie

1:55 min

I dag ska Facebook börsintroduceras i USA och trots att priset på aktien den första dagen av många anses vara alldeles för högt, är intresset för att investera stort, också bland svenska privatpersoner.

En undersökning som nätmäklaren Nordnet har gjort visar att nära en fjärdedel av svenskarna skulle kunna tänka sig att köpa aktien. Intresset bland Facebooks användare är dubbelt så stort som bland icke-användare.

Nordnets Sverigechef Jan Dinkelspiel tycker inte att det är så konstigt.

– Slutsatsen är att man som användare uppskattar Facebook och att man inser att allt det här som utvecklas, och all den tid som jag lägger ner på den här tjänsten, kommer de på Facebook kunna kapitalisera på. Vi förväntar oss att allt vi gör på internet i dag ska vara gratis, men någonstans inser vi att det finns ett värde i att man tillbringar så mycket tid som användare på Facebook.

Än så länge har Facebook inte lyckats tjäna så mycket pengar på att omkring 900 miljoner människor världen över använder sig av tjänsten.

Priset som har satts på aktien inför börsintroduktionen i dag gör att värdet på bolaget är 100 gånger högre än vinsten. Det är nära tio gånger högre värdering än ett genomsnittligt svenskt börsbolag.

Därför avråder Jan Dinkelspiel på Nordnet privatpersoner från att köpa Facebookaktien i dag.

– Jag säger till spararna att det här är ett läge att vara väldigt försiktig. Vi ska komma ihåg att Facebookaktien är ovanligt högt värderad. Det är en oerhörd risk i aktien och det kommer att vara otroligt mycket kortsiktig spekulation i början.

Men Jan Dinkelspiel skulle ändå inte bli förvånad om aktien går upp med 10 till 30 procent den här första handelsdagen.

– För det första finns det en hype, väldigt många vill ha aktien men får inte köpa den vid noteringen. Sedan finns det också ett gäng fonder som helt enkelt måste ha ett så stort bolag i sin portfölj, för att inte hamna för långt ifrån hur marknaden utvecklas, säger Jan Dinkelspiel på Nordnet.