Saabs konkurs

Ex-Saabare starka på marknaden

Efter att Saab Automobile hade gått i konkurs startades flera ingenjörsföretag. Några månader efter starten kan flera av företagen konstatera att det har gått bättre än de trodde.

– Det har faktiskt gått bättre än förväntat. Vi har lättare att få in kunder och vi har anställt fler personer än vad vi hade i vår originalplan. Just nu har vi ungefär 70 anställda och annonserar efter fler personer, säger Tomas Camén, vd för ingenjörsföretaget LeanNova, som startade i februari.

Saabs ingenjörer har fått mycket beröm för sitt arbete och sågs som en av de största tillgångarna i företaget. När det sedan blev konkurs bildades företag för att ta tillvara på deras kunskap och för att behålla den i Västsverige.

LeanNova håller till på Innovatumområdet och bara ett stenkast från deras kontor ligger ett annat ingenjörsbolag, Niotech.

Företaget har i dagsläget nio anställda jämfört med LeanNovas 70, men även för Niotech har det gått bättre än man trodde. Man siktar också på att växa ytterligare under året.

– Vi ska vara ungefär 15-20 anställda, det är väl ett rimligt antagande just nu. Det är lite beroende på vad som händer och sker. Men snarare växa i lagom takt efter kundbehov än att växa för fort, för då kan vi få bakslag i framtiden, säger företagets projektledare Conny Almkvist.

Att det går bra för företagen som har bildats är ett styrkebesked från Saabs ingenjörer, menar Tomas Camen.

– Jag tror fortfarande att Saabs ingenjörer var duktiga och framför allt var man duktiga på att kunna utföra arbetsuppgifter och utveckling med små resurser.

Conny Almkvist tycker bara det är positivt att det har startats flera företag.

– Vår strategi är att inte se oss som konkurrenter eller se andra som konkurrenter till oss. Utan snarare att vi etablerar våra egna bolag och jobbar tillsammans för då får vi en större avkastning från Trollhättan.

– Vi öppnar för samarbete och har redan börjat med ett antal företag i de riktningarna för att gemensamt kunna utnyttja våra resurser, säger Conny Almkvist.