Zuckerberg ringde in handeln med Facebookaktie

3:13 min

I dag inleddes den mycket omtalade handeln med Facebooks aktier på Nasdaq-börsen i New York. Facebooks grundare Mark Zuckerberg öppnade börsdagen genom att ringa i Nasdaqs klocka.

Mark Zuckerberg var som alltid klädd i grå huvtröja och såg mycket nöjd ut när han klev upp på ett podium framför Facebooks huvudkontor i Menlo Park i Kalifornien. Därifrån ringde han symboliskt in börsdagen på Nasdaq.

I dag inleds en ny era för det sociala nätverket Facebook, när företaget börsintroduceras. När aktierna började säljas, något försenat på grund av tekniska problem, steg de direkt från 38 till 42 dollar. Men strax därefter föll kursen ner mot 38 dollar igen.

Facebook som helhet värderas därmed till mer än 100 miljarder dollar. Det är mer än etablerade jättebolag som till exempel Disney, Kraft och McDonalds.

Amerikanska medier kokar av spekulationer om hur aktien kommer att gå. Många bedömare tror att kursen skjuter iväg kraftigt uppåt i dag, men det finns stora frågetecken om Facebooks långsiktiga möjlighet att tjäna pengar.

Mark Zuckerberg startade Facebook i ett studentrum på Harvard 2004.

I dag har var sjunde person på planeten ett Facebook-konto.

Zuckerberg kommer att behålla kontrollen över bolaget. Han behåller mer än hälften, 56 procent av rösterna, och 18 procent av kapitalet.

I och med aktiesläppet blir fler än 1 000 av Facebooks anställda också dollarmiljonärer, åtminstone i teorin. Många av dem har firat hela natten genom ett hackathon, ett dataprogrammeringsparty vid bolagets huvudkontor i Silicon Valley.

Vid börsens stängning i kväll hade aktien sjunkit till något över introduktionskursen - till drygt 38 dollar 37 cent.