Världsledarna i G8 möts i Camp David

1:54 min

Toppmötet mellan världens ledande industrinationer, G8, fortsätter i Camp David i dag. Mycket av mötet handlar om hur man ska hantera den grekiska skuldkrisen.

Det grekiska dramat dominerar diskussionen när några av världens mäktigaste ledare samlats för toppmöte i grönskande omgivningar i Camp David, nordväst om Washington. Men åsikterna går isär om hur man ska bromsa den grekiska skuldkrisen och undvika en större spridning. Ska man satsa på stimulansåtgärder för mer tillväxt, eller strama åt hårdare?

President Barack Obama signalerade redan innan G8-mötet startat, att han står på samma sida som Frankrikes nyvalde president Francois Holland. Båda efterfrågar förslag inriktade på stimulanspolitik.

– Utvecklingen i Europa är extremt viktig för USA, sa Obama när han hälsade världsledarna välkomna.
Tyskland och Storbritannien har istället betonat strängare budgetdisciplin. Men EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso försöker släta över meningsskiljaktigheterna.

– Stabilitet och tillväxt går att kombinera, de är två sidor av samma mynt, sa Barroso inför förhandlingarna.

Japan, som är den enda asiatiska medlemmen i G8, antydde att man är beredd att skjuta till extra pengar för att mota eurokrisen, vilket kan innebära till exempel ytterligare bidrag till den internationella valutafonden IMF.

Vid G8-mötet i Camp David deltar USA, Japan, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Kanada.

Förutom ekonomi så står också en rad akuta internationella frågor på dagordningen, som utvecklingen i Syrien, i Iran och Nordkorea.

När det gäller Iran säger G8-ledarna i ett gemensamt uttalande att det är bråttom för Iran att konkret visa för omvärlden att landets kärnenergiprogram enbart har fredliga syften.