BORÅS

Ny förening stöttar ex-fångar

1:22 min

På ett år har ett 30-tal personer gått med i organisationen Kris, Kriminellas Revanch i Samhällets, lokalförening i Borås. Föreningen startades för ett år sedan av en före detta kriminell som saknade stöd efter att han muckat från fängelset.

Tero Karhu har varit involverad sen starten och berättar varför han kände sig manad att börja.

-- KRIS erbjuder det som har fattats för mig, för att få det att fungera.

KRIS har fyra ledord. Hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet. Föreningen riktar sig till förre detta kriminella eller missbrukare som bestämt sig för att bryta med sitt gamla liv och försöka ta tillbaka en plats i samhället. Vändpunkten för Tero Karhu kom när han förlorade flera vänner under kort tid. Han bestämde sig för att söka sig till KRIS, som står för Kriminellas revanch i samhället. Han berättar mer om hur han minns tillbaka på den tiden.

-- Vändpunkten var väl när jag insåg att alla polare antingen dog eller hamnade på anstalt. Då orkade jag inte med det här mer. Det var ett år som jag brukar berätta om, när fem stycken försvann ur min närhet. Då kände jag att jag hade fått nog, säger Tero Karhu.

Men du fann ändå styrkan att sluta, istället för att tänka att du inte bryr dej mer?

- Jo dom tankarna har ju funnits också, men det är något man har fått bearbeta och jobba sig igenom. Det är jag tacksam över idag att jag har gjort.

KRIS har funnits i Borås i över ett år nu och i dagsläget finns ett 30-tal betalande medlemmar.

- En utopi är ju att vi inte ska behövas alls om man skall dra det till sin absoluta spets, men lite mer realistiskt så är det att vi ska växa mer och etablera oss mer i den här lokalföreningen och i KRIS som helhet naturligtvis, avslutar Tero Karhu.

Reporter Sanna Engström, P4 Sjuhärad.