champions league

Experten: "Försvaret, effektiviteten, Petr Cech"

3:06 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om varför Chelsea står som mästare i Champions league 2012.

– Det är helt otroligt, inte bara den här finalmatchen utan hela Chelseas säsong. Det känns symptomatiskt att även den sista matchen skulle bli så här, för det här är ju ett lag som varit uträknat många gånger den här Champions league-säsongen, säger Richard Henriksson.

Chelsea har haft en brokig väg fram till finalen, och var under långa stunder i brygga även i där.

Men trots det lyckades man vinna efter ett sent kvitteringsmål av Didier Drogba som tog matchen till förlängning och sedan även straffar - där det till slut även blev Drogba som fick slå in den avgörande bollen.

Richard Henriksson ser tre faktorer som gör att det till slut är Chelsea som tar hem titeln:

–  Framförallt försvarsspelet. Det var bra också i finalen, mittbacksspelet med Gary Cahill och David Luiz var riktigt bra och samarbetet med mittfältet.

Effektiviteten. Att man lycka göra mål på få målchanser. Det har varit ett genomgående tema för det här laget genom hela Champions league-spelet, och även så i finalen.

– Den största hjälten tycker jag, sett till spelarprestationer, det är inte Didier Drogba utan Petr Chech. Han har varit enastående rakt igenom, och här i finalen räddar han alltså tre stycken straffar.

Radiosporten
fotboll@sverigesradio.se