Hundar utan hem sökte lämpliga ägare i dag

3:33 min

Många stockholmare var ute och njöt av den varma och soliga försommardagen i dag. I Hagaparken var det hundar som gällde – fast med lite allvar i den soliga bilden. Hundarna är nämligen hemlösa.

Carina Olsson i den ideella organisationen Hundar utan hem försökte hitta nya ägare till de fyrbenta vännerna.

– Vi omplacerar hundar till nya hem. Det kan vara svenska hundar som kommer från hem där de inte kan behålla hunden, eller irländska hundar där det kanske finns familj på Irland som inte kan ha dem kvar. På Irland är det mycket större risk att hunden avlivas, säger hon.

Hur många hemlösa hundar finns det?

– På Irland finns det tiotusentals. I Sverige har vi inte direkt hemlösa hundar, men vi har hundar som inte kan vara kvar i sina familjer och som behöver ett nytt hem. Så vi har inga gatuhundar här, men hundar som letar hem.

Det var inte bara ”Ensam hund söker ägare”, utan den allvarliga undertexten i dag är att det i Europa föds upp hundar för många ändamål, och på Irland föds hundar upp för tävling.

Hundracing är en stor sak där, med vadslagning och spel om pengar. Hundarna lämnas vind för våg efter den korta karriären och många av dem har nu hamnat i Sverige, med hjälp av Carina Olsson.

– Man kan komma hit och säga att man vill ha en hund, men sedan vill vi utvärdera familjen och se att det är rätt familj till rätt hund.

Vilka krav ställs det?

– Att man har tid, att man kommer att aktivera hunden, att man har förståelse för hundens behov och hur den ska hanteras. Man har kanske erfarenhet av en viss ras, beroende på vad det är för ras man vill ha. Sedan har vi hundar som är väldigt enkla också.

Det är en grannlaga uppgift att hitta nya hem åt hundarna och många kände sig kallade i dag.

Jan Sälling var en av dem.

– Jag tycker om hundar, jag har haft hund, första gången när jag var två år gammal.

Den här hunden som du tittar på, kan den vara något?

– Ja, det kan det faktiskt, och likaså en greyhound. Jag har haft greyhound förut, och även en boxerhane och en boxertik. Jag tycker att de är jättefina, hundarna.

Frågan är då vad hundarna själva tycker?

Vinthundskorsningen Lurcher från Irland tyckte det var en bra idé med Hundar utan hem och uttryckte det på hundars vis, med några kraftiga skall.