Evakueringar efter kraftiga efterskalv i Italien

1:50 min

I norra Italien evakueras flera tusen personer nu efter den kraftiga jordbävningen i Emilia-Romagna tidigt i morse. Minst sex människor har omkommit, de materiella skadorna är stora och flera kraftiga efterskalv har drabbat området i dag.

Cecilia Hallström från Lund var en av de som väcktes av det kraftiga skalvet i Bologna.

– Jo, jag vaknade av att hotellrummet skakade ganska rejält, och lite yrvaken så förstod man ju inte först inte vad det var som hände. Men hela sängen skakade så man förstod att det var någonting utöver det vanliga, säger Cecilia Hallström.

Det var miljontals människor som väcktes brutalt klockan fyra minuter över 04 i morse när jorden började skaka. Många sprang ut på gatorna.

Italien drabbas relativt ofta av jordskalv, men sällan den här delen av norra Italien, det tätbefolkade Emilia-Romagna kring städerna Modena och Bologna.

En hel del byggnader i området har fått skador, framför allt äldre industribyggnader och kyrkor. I Sant'Agostino kollapsade delar av en äldre keramikfabrik och tre personer omkom. I staden Mirandola rasade kyrktaket ner.

Under dagen har även flera relativt kraftiga efterskalv drabbat området.

I slutet på januari inträffade ett annat jordskalv i norra Italien. Det uppmättes till en magnitud på 5,4 och ledde bland annat till att en del byggnader i Milano evakuerades.

Att området nu drabbas av flera skalv är inte helt oväntat, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Området ligger vid gränsen mellan de euroaisiatiska och den afrrikanska plattan.

Men att så många byggnader skadats av det ändå relativt måttliga skalvet överraskar Reynir Bödvarsson.

– Det finns fortfarande en hel del att göra i Italien när det gäller att följa byggnormer, att se till att byggnader klarar av ett sådant här – ändå måttligt – skalv. Man skulle nog ändå vilja se i Europa där det finns jordskalvsrisker att man har bättre koll på sina byggnader i förhållande till skalvriskerna, säger Bödvarsson.