Västernorrland

Småföretagare belastas av jobbansökningar

2:09 min

Länets småföretagare bombarderas med onödiga jobbansökningar från arbetslösa som inte har behörighet för jobben. Det eftersom arbetsförmedlingen kräver att de arbetslösa ändå ska söka jobbet.

Det visar en rundringning som gjorts till en del av företagen i länet som söker arbetskraft just nu.

Patrik Lindblad är egenföretagare i snickeri- och plattsättningsbranschen i Sundsvall.

– Det är inte bara merjobbet, men man riskerar ju också att missa den personen som man verkligen vill ha som finns någonstans där i högen, säger han.

Det räcker att en arbetslös person har gjort en kortare praktik inom branschen för att personen ska anvisas att söka ett arbete där. Även om personen saknar utbildning eller inte har någon egentlig erfarenhet för jobbet. I alla fall om inte arbetsgivaren ställt krav på utbildning i platsannonsen.

Lars-Åke Larsson, chef för Arbetsförmedlingen i Sundsvall säger att om inga krav ställts på utbildning så aviserar de alla som kan tänkas ha behörighet att söka arbetet.

– Om de då inte vill ha så många ansökningar så måste de ju föra en dialog med oss om det, att vi till exempel väljer ut ett tiotal personer som de kan intervjua, säger han.

Men Patrik Lindblad säger att om han tvingas ställa utbildningskrav så kan han missa guldkornen.

– Det är inte säkert att det är den som är utbildad som är den rätta för jobbet, byggbranschen är ett konstnärsjobb det kan finnas personer som är mer lämpliga än de som är utbildade och då missar jag kanske den personen, säger han.

Liknande problem uppger andra företagare vi pratar med. De säger att ansökningarna, förutom att de är många också kan vara sinnrikt utformade för att personen inte ska få jobbet. Det har också Patrik Lindblad upplevt.

– Ja så kan det vara att de uppger att de tvingas ansöka, jag har ett exempel på en man från Ångermanland som sökte en tjänst, han kom med ett papper som jag skulle skriva under att han hade sökt, han hade ingen utbildning och ingen erfarenhet, säger han.

Vad tycker du då om att de tvingas ansöka?
– Det är ju galet, om det inte finns jobb kan de ju inte belasta arbetsgivarna och förnedringen för människor att måsta genomgå det där, säger han.

Lars-Åke Larsson på Arbetsförmedlingen säger att det är något fel när en person säger på anställningsintervjun att de tvingats ansöka.

– Säger de det har de ju redan skjutit sig själva i sank och då bör personen fundera allvarligt på om denne vill ha något jobb eller inte, säger han.