Tolgfors statssekreterare entledigad

2:31 min

Håkan Jevrell, som var statssekreterare under förre försvarsministern Sten Tolgfors och som skött mycket av kontakterna med Saudiarabien i planerna kring den omdiskuterade vapenfabriken, har entledigats. Beslutet togs i tysthet av regeringen den 10 maj.

Den sjätte mars i år kunde Ekot avslöja att Sverige, i hemlighet, planerade att hjälpa diktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

På regeringskansliet var det försvarsminister Sten Tolgfors närmaste man, statssekreterare Håkan Jevrell, som i kulisserna hade ansvaret för projektet. Men han ville inte svara på Ekots frågor.

– Det jag kan kommentera är att det finns ett MOU (memorandum of understanding) som stipulerar samarbete inom vissa verksamhetsområden. I övrigt kan inte jag kommentera närmare innehåll i detta, sa Håkan Jevrell.

Våren 2008 uppstod en kris i samarbetet med saudierna. Saudierna ville att myndigheten FOI, totalförsvarets forskningsinstitut, skulle leda projektet.

Men regeringen ville hellre att ett privat företag tog över projektet och saudierna hotade med att ställa in alla stora affärer med Sverige.

Statssekreterare Håkan Jevrell tvingades då resa till Saudiarabien för att försöka få saudierna på bättre humör.

Resultatet blev en kompromiss där FOI skulle ges en konsultroll. För att förmå saudierna att acceptera kompromissen bildade FOI ett bulvanbolag som drevs av en FOI-anställd, som skulle leda projektet.

Ekot försökte upprepade gånger få dåvarande statssekreterare Håkan Jevrell att berätta när han fick kännedom om bulvanföretaget. Men han har inte velat svara.

– Jag har bråttom nu och jag kan inte svara på frågor, sa Jevrell efter ett möte i riksdagens försvarsutskott i mars i år.

Men faktum är att FOI informerade regeringen vid flera tillfällen, mellan mars 2009 och februari 2010, om bolaget, utan att regeringen kom med några invändningar.

Den 29 mars avgick försvarsminister Sten Tolgfors och sedan dess har Håkan Jevrell för Svenska Dagbladet erkänt att han fick information om kopplingen mellan FOI och bulvanföretaget i februari 2010.

Regeringen tog beslutet att låta Jevrell sluta sitt arbete den 10 maj i år.

– Det är väl helt normalt att man, när statsrådet går, så förväntas jag lämna in begäran om entledigande. Och det gjorde jag, säger Håkan Jevrell, när Ekot når honom.

Var det du som beslutade att du skulle gå, eller var det regeringen?

– Det är ett regeringsbeslut, svarar Håkan Jevrell.