Afghanistan är huvudpunkt på Nato-toppmötet

2:03 min

För några timmar sedan avslutades den första dagen av militäralliansen Natos toppmöte i Chicago. Huvudpunkten är hur kriget i Afghanistan ska avslutas och Nato anstränger sig att visa upp en gemensam linje trots skillnader.

För första gången genomförs ett Nato-möte i USA någon annanstans än i Washington och president Barack Obama hade valt sin hemstad Chicago.

När dörrarna till mötet stängdes efter inledningen var Afghanistan huvudpunkten.

Nato har tidigare bestämt att nästan alla 130 000 utländska soldaterna ska vara borta senast vid utgången av 2014.

Men nu gäller det att visa upp en enad front, trots att det haltar lite.

Den nyvalde presidenten Francois Hollande har till exempel sagt att Frankrikes styrkor ska ut redan i slutet av det här året.

Dålig ekonomi och en krigstrött hemmabefolkning gör att många länder vill skynda på.

Men det kommer inte att bli en okontrollerad rusning till utgången, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Redan i mitten av nästa år ska de afghanska styrkorna ta över huvudansvaret för striderna, en anpassning till vad USA tidigare sagt.

Mötet fortsätter senare idag och då kanske det också klarnar om målet kommer att uppnås, att omvärlden ska ställa upp med mer än fyra miljarder dollar per år för att stötta upp det afghanska försvaret.

Detta för att inte talibanerna ska kunna utnyttja det nya läge som uppstår 2014. Anders Fogh Rasmussen var optimistisk, flera länder har redan lovat att bidra.

Ett land som ännu inte utlovat några pengar är Sverige.

Stödet till säkerhetsstyrkorna ska visa att omvärlden inte överger Afghanistan även om USA och Nato drar sig tillbaka.

Fogh Rasmussen gjorde också klart på en presskonferens att det är uteslutet att Nato som organisation kommer att intervenera militärt i Syrien trots att man är orolig för utvecklingen.

På mötets första dag meddelade också Nato att de första delarna i det kontroversiella missilförsvaret i Europa nu är färdiga att användas.