Blekinge

Hon åkte till fyra apotek - men fick ändå vänta flera dagar på sin medicin

Privatiseringen av apoteksmarknaden skulle leda till större valfrihet, närmare avstånd för kunden och lägre priser. Frågan är hur det har blivit i verkligheten.

I Blekinges tätorter finns det visserligen fler apotek idag än tidigare.

Men eftersom vinstintressen styr har det blivit vanligt att en kund måste springa runt bland olika apotek för att få tag i sin medicin.

Sandra Brunner från Eringsboda är en av många som råkat ut för det.

– Jag började på Kallinge vårdcentral. Sedan hade vi ärende till Karlskrona, på Curaapoteket på Maxi fanns inte tabletterna, då åkte vi till Lyckeby och där fanns de inte heller, säger hon.

När Sandra hade svår värk i sin fot tvingades hon besöka fyra olika apotek, men kunde ändå inte få ut sin medicin, utan fick vänta i tre dagar.

– Det kändes ju väldigt jobbigt, har man ont vill man ha medicinen. Och ju fortare man får medicinen desto fortare kan man jobba igen, säger hon.

Regeringen lovade valfrihet och då inte bara fler apotek utan även bredd i medicinsortimentet för tre år sedan när monopolet togs bort. Men det har inte blivit så.

Idag räknar varje apotek noga ut om det är lönsamt att ha en viss medicin i lager. Andreas Rosenlund är informationsdirektör för den privata apotekskedjan Kronans droghandel.

– Vi försöker alltid anpassa lagren till de vanligaste läkemedlen i just det området.

Och det här är något som många kunder har reagerat mot. Inte minst gäller det de äldre. Bernth Johnsson är länets PRO-bas.

– Är det en specialmedicin så är det för små lager, och man får då vänta till en eller flera dagar efter och det är ju inte det man hade utlovat, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se