Norge

Grupp på Facebook stödjer våldtäktsman

2:08 min

Flera myndighetspersoner i Norge är med i en grupp som stödjer en våldtäktsman på Facebook. Mannen dömdes 2011 för både våldtäkt och grov våldtäkt under Jokkmokks marknad.

I gruppen står det att offren för våldtäkten bara varit ute efter pengar, och att den dömde mannen egentligen borde släppas fri. Kommunpolitikern Berit Marie E Eira ser inte att hon tar ställning genom att vara med i stödgruppen.

– Jag ser inte att jag tar ställning fastän jag följer det som skrivs på facebook, det skulle i sånafall innebära att jag inte skulle kunna lyssna på någon radiokanal eller läsa i någon tidning, säger Berit Marie M Eira som sitter i kommunledningen för Kautokeino kommun.

Förutom Berit Marie E Eira som sitter i kommunstyrelsen för Kautokeino kommun finns anställda på Sametinget i Norge, anställda inom polisen, och journalister med i gruppen som stödjer den våldtäktsdömde mannen.

Besökare behöver inte heller bli medlemmar utan alla som har ett konto på facebook kan läsa det som skrivs där. Bland de 76 medlemmarna på sidan kan man läsa hur vissa skriver att det är de våldtagna kvinnornas fel att mannen blivit fälld, och att offren bara varit ute efter att få citat "snabba cash". Även kommunpolitikern Eira har varit aktiv i gruppen. 

Øyvind Lorentzen, länsman på polisen i Kautokeino ser inte heller något problem med att en av deras anställda varit aktiva i stödgruppen, eftersom den personen är tjänstledig just nu.

– Hon har per dags datum inget anställningsförhållande hos oss. Hon är ute i permission och da vad folk gör i permission det får de stå för själv, säger Øyvind Lorentzen. 

Mannen dömdes under 2011 i ett uppmärksammat fall för både våldtäkt och grov våldtäkt under Jokkmokks marknad. Domen har överklagats och fått avslag i Högsta Domstolen. Berit Marie E Eira har följt diskussionerna på stödgruppens sida på facebook, och hon säger att det fått henne att tvivla på om mannen verkligen är skyldig.

– Allt som jag har läst och följt med i fallet där, alla bevis och vittnen, allt som de påstår vara fel gjort där. Då verkar det vara märkligt att de inte har tagit upp ärendet igen, säger Berit Marie E Eira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio