Egypten inför sitt första riktiga presidentval

3:27 min

Det är två dagar kvar till Egyptens första riktiga presidentval någonsin och landet sjuder av politisk aktivitet. För första gången någonsin vet ingen vem som kommer att vinna.

Opinionsmätningarna åker berg- och dalbana och kandidaternas politik dissekeras på ett sätt som aldrig skett tidigare. Mycket står på spel - får arabvärldens största nation en president som vill införa sträng sharia eller en världsvan toppdiplomat?

Egypten vibrerar av valfeber - fotbollssupporters för Nasseristen Hamdin Sabbahi i en stadsdel, ett välregisserat massmöte för brödraskapets kandidat Mursi några kilometer därifrån, och en poet som introducerar den liberale islamisten Aboulfotouh i Nildeltat.

De ytterst osäkra opinionsmätningarna lyfter fram fyra huvudkandidater. Bland dem den förre utrikesministern Amr Mousa, det muslimska brödraskapets kandidat, och den liberale islamisten Aboulfotouh. Men alla är beredda på överraskningar. En kom i helgen när nasseristen Sabahi som inte ens finns med bland de fyra huvudkandidaterna, gjorde oväntat bra ifrån sig när exilegyptier röstade i utlandet. Till exempel i Sverige där Sabbahi fick flest röster av alla.

Det anses heller inte självklart att Brödaskapets Mursi, som valtalar om sharia och kalifat, kommer att kunna upprepa parlamentsvalsframgångarna. Brödraskapet kan visserligen mobilisera sina gräsrötter, men å andra sidan är många väljare missnöjda med vad bröderna åstadkommit i parlamentet.

– De pratar bara religion och moral när det jag vill veta är om min nyfödda dotter kommer att få en bra skolutbildning, säger Shaimaa, en av brödraskapets besvikna väljare.

Osäkerheten om valutgången hyllas av många egyptier som det främsta beviset för att en demokrati håller på att födas. Under Mubaraks trettio år vid makten rådde aldrig någon tvekan om vem som skulle vinna och den journalist som en gång vågade skriva om Farao Mubaraks hälsa ställdes inför rätta.

Nu är presidentkandidaterna avfaraoniserade. Minsta rörelse analyseras kroppsspråksexperter så som Amr Moussas auktoritära pekfinger och Aboulfotouhs försök att signalera oskuld med öppna uppåtvända handflator.

60-åriga Nahed är stolt och lycklig över att Egypten nu går till val och föds på nytt, men den 30-åriga aktivisten Sally Touma bojkottar presidentvalet.

– Vi kan inte gå till val under militärstyre. Vilken president som än väljs i dag kommer att bli en sekreterare åt militärrådet, säger hon.