Många döda i blodigt självmordsdåd i Jemen

1:46 min

Terrornätverket al-Qaida i Jemen säger sig ligga bakom självmordsattentatet i morse i huvudstaden Sanaa, när 96 personer enligt officiella källor ska ha dödats och långt över 200 skadades.

Attentatet riktades mot soldater som övade inför en stor militärparad i morgon. Terrornätverket al-Qaida hotar med fler attentat om inte den pågående offensiven mot nätverket i södra Jemen stoppas. Men Jemens president sa i dag landets säkerhetstyrkor ska trappa upp jakten på terrorister.

På kaotiska bilder från ett militärsjukhus i Sanaa syns döda kroppar övertäckta med filtar på golvet, blod rinner ut i pölar. Skadade soldater och springande sjukvårdare i en enda röra.

Det var i morse som tusentals soldater övade på al-Sabintorget nära presidentpalatsen inför en militärparad i morgon, på Jemens nationaldag.

Plötsligt hördes en kraftig explosion, en man klädd i militäruniform och ett kraftigt sprängbälte, detonerade sin sprängladdning och tog med sig ett stort antal militärer i döden, det exakta antalet döda har inte med säkerhet kunnat fastställas, uppgifterna från olika källor varierar stort.

Bilderna tagna direkt efter självmordattentatet visar drivor av skadade och döda, stora blodpölar, avslitna kroppsdelar och i panik flyende människor.

Attentatet i dag är det blodigaste på många månader i huvudstaden, säkerhetschefen i området säger att det visar tydliga likheter med tidigare al-Qaidadåd, men ännu har ingen tagit på sig skulden för attentatet.

Jemens förre president Ali Abdullah Saleh tvingades avgå som en konsekvens av det arabiska upproret, varje vecka demonstrerade tiotusentals människor mot honom.

Salehs efterträdare Abd Rabbuh Mansur al-Hadi lovade när han svors in i februari att bekämpa al-Qaida som kunnat operera förhållandevis fritt på många håll i Jemen. Sedan knappt två veckor har regeringsstyrkor bedrivit en massiv offensiv i södra Jemen.

Jemenkännare tror att dagens attentat är ett skarpt meddelande till den nya presidenten.