Färjestaden

Fler utfyllda stränder ska granskas

1:12 min

Länsstyrelsen i Kalmar län kommer nu att undersöka uppgifterna om att det skett större utfyllnader av markområden i Färjestaden utan att någon myndighet reagerat. Detta efter att Björn Sundeby i Färjestaden reagerat på att hans fall behandlats på ett annat sätt.

I går berättade P4 Kalmar om Björn Sundeby som återställer sin strandkant på sin tomt vid Kalmarsund. I 14 år har han kämpat i olika rättsinstanser för att få ha kvar de förbättringar han ansett han gjort vid strandbrynet. Men hela tiden har han fått avslag. Samtidigt har det skett andra utfyllnader av mark i närheten.

– Det är absurt att jag ska behöva gräva upp 200 kvadratmeter när kommunen fyllt ut 9 000 kvadratmeter och en annan markägare har fyllt ut 1 000 kvadratmeter och fått godkänt i efterhand. Rättvisan finns ju inte, säger Björn Sundeby.

Vill ha likhet inför lagen

När nu Sundeby för första gången under alla de här åren yttrar sig i media om det här ärendet så är det enda han vill ha likhet inför lagen: Strandskyddslagen.

Han tänker inte agera mot dem som fyllt ut sina sankmarker vid Kalmarsund utan tycker att det är en utveckling och uppsnyggning av områdena.

Det han skulle vilja är att bli behandlad på samma sätt. 

Bedömer varje ärende

På länsstyrelsen sitter handläggare Fredrik Löfstrand. Han tycker att det är likhet inför för lagen för alla:

– Sedan ska man komma ihåg att varje enskilt ärende bedöms utifrån det. Det finns ju inget ärende som är exakt likt ett annat ärende.

Vad tänker du göra nu när du vet om de två fallen av utfylland av mark i Färjestaden?

– Det får ju vi titta på eftersom vi inte känner till de här fallen sedan tidigare.