Just nu
SKOGSKYRKOGÅRDEN

Nytt krematorium - försenat och dyrt

1:22 min

Bygget av det nya krematoriet på Skogskyrkogården har blivit både försenat och dyrare än tänkt. Notan hamnar nu på minst 46 miljoner kronor mer än ursprungspriset.

Bygget av det nya krematoriet på Skogskyrkogården har blivit både dyrare och försenat. Priset blir 46 miljoner kronor mer än det från början var tänkt.

Förseningen beror bland annat på en upphandling som överklagades, säger Mats Larsson som är chef på Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm och som ansvarig för projektet.

– Bygget kommer att pågå i två vintrar och två sommarhalvår, eller semesteruppehåll, säger Mats Larsson.

I juni 2009 beslutade kommunfullmäktige i Stockholm att ett nytt krematorium skulle byggas på Skogskyrkogården eftersom det befintliga är gammalt och utslitet, och det betyder höga underhållskostnader.

Kyrkogårdsnämnden som ansvarar för bygget beräknade budget till ca 130 miljoner kronor. Men nu blir projektet alltså försenat med 1 år, och dessutom kommer själva krematoriet behöva bli större än beräknat för att få plats med viss teknisk utrustning. Därför har nämnden nu bett kommunfullmäktige om ytterligare 46 miljoner kronor.

– Det uppkommer alltid problem under resans gång med sådana här projekt. När vi lade vår budget så var den internationella arkitekttävlingen inte gjord vilket innebär oförutsedda kostnader kring sprängningsarbetena. När det gäller markarbeten har vi underskattat kostnaderna.

Mats Larsson som är chef för Kyrkogårdsförvaltningen betonar samtidigt att det viktigaste nu är att se till att det inte blir ytterligare förseningar, för det skulle innebära ytterligare kostnader.

– Bygget pågår ju hela tiden och vi jobbar hela tiden med att se över kostnader. Det viktigaste är att det inte blir helt stopp i bygget utan att det rullar på så att vi kan inviga anläggningen i maj nästa år.