Linköping

Haschdatabas ska hjälpa polisen

1:37 min

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping har nu startat en ny haschdatabas som alla poliser i Sverige som utreder narkotikabrott ska få tillgång till. Eftersom en del av haschkakorna förses med stämplar när de tillverkas kan polisen se om liknande beslag gjorts på andra platser i landet.

Karin Grafström, forensiker på SKL:s droganalysenhet, hoppas att den nya databasen ska underlätta polisens arbete.

– På SKL har vi under många år katalogiserat haschmaterial utifrån stämplar och präglingar. Då har vi sett om det finns länkar mellan olika material och skickat det till polisen, alternativt har de kunnat fråga oss. Men nu har de möjlighet att själva gå in och söka, säger hon. 

Vid tillverkningen av haschkakorna förses ofta en del av dem med stämplar eller präglingar. SKL har samlat stämplarna från beslagtagna haschkakor i en databas. Genom att poliser nu snabbt kan titta i databasen ska det bli lättare för dem att göra jämförelser mellan olika beslag.

– Det är tänkt som ett spaningsuppslag för polisen för att komma vidare i sin utredning. Om till exempel en polis i Kalmar har ett kilo hasch med en stämpel kan han gå in och se att den här stämpeln har förekommit hos SKL tidigare, säger Niclas Pettersson, som är forensiker på SKL.

– Då kan vi till exempel vidareförmedla att den här stämpeln hittats i Göteborg också. Det kan visa sig att den som sålt i Kalmar även sålt runt om i Sverige.

I databasen har SKL hittills samlat över 1000 olika stämplar. Men frågan är varför haschkakorna förses med stämplar, när det gör dem lättare att spåra?

– Det vet vi egentligen inte varför man gör, men det finns lite olika teorier. Det ena är att producenten sätter sin stämpel för att visa varifrån haschet kommer. Det andra kan vara att köparen vill ha en viss sorts stämpel, säger Karin Grafström.

Om den nya databasen kommer att leda till att polisen löser fler brott är dock svårt att säga, säger Niclas Pettersson.

– Det är svårt att spekulera om. Förhoppningen är att man ska få nytta av den här databasen och komma vidare i sina utredningar.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sverigesradio.se