Facebook-aktien rasade andra börsdagen

Facebooks aktiekurs rasade på måndagen, den andra handelsdagen efter noteringen på Nasdaq-börsen i fredags.

Facebook-aktien hade vid stängning sjunkit 11 procent till en stängningskurs på strax under 34 dollar. På fredagen landade stängningskursen på drygt 38 dollar.

Handeln under måndagen var massiv och 52 miljoner aktier bytte ägare på femton minuter.

De tekniska problemen under den första börsdagen, som även drabbade en del svenskar, ska nu utredas.

Frågetecknen är många efter fredagens teknikkrångel, som innebar att handeln med aktien försenades 30 minuter. Och när handeln väl inleddes kunde många investerare inte få reda på huruvida deras affärer hade genomförts. Nu ska myndigheter i USA som bevakar finansmarknaden utreda om vissa investerare kan ha rätt till ersättning.

Teknikproblemen bottnade enligt Nasdaq OMX i mjukvarufel, och börsföretaget lovade på måndagen även ändra sina rutiner för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Hos Avanza köpte omkring 300 kunder aktier i Facebook i fredags. Teknikproblemen ledde bland annat till att vissa sparare köpte dubbelt så många aktier som de hade tänkt, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank. Avanza har beslutat sig för att köpa tillbaka Facebook-aktier från de kunder som köpt för många, enligt Hemberg. Han är kritisk till att Nasdaq inte startade om handeln.

Ekot/TT