Turister uppmanas ta med kontanter till Grekland

1:55 min

Den ekonomiska krisen i Grekland har lett till en stor osäkerhet när det gäller både de grekiska bankerna och huruvida landet kan stanna kvar inom eurosamarbetet. En följd är att det tycks bli svårare att betala med kort i Grekland, och turister uppmanas i sommar att ta med sig kontanter.

Martin Olofsson, som driver en inredningsbutik i Aten vill helst ha kontanter. Särskilt när det gäller affärskunder.

– När vi jobbar med affärskunder har vi gått över till kontantbetalningar istället för kredit som vi alltid haft innan, just för att det är så osäkert. Vi vet inte hur det ser ut om en månad.

– Men också för att vi har haft stora problem med betalningar. Vi har helt enkelt inte fått betalt, så vi har varit tvungna att gå över på kontanter. Det är många som har gjort det, det har blivit lite av en cashekonomi i Grekland, säger Martin Olofsson.

Det råder stor osäkerhet kring om Grekland ska vara kvar i euro-samarbetet och vad som händer med det grekiska banksystemet och ekonomin om ett utträde blir aktuellt.

Men trots den ekonomiska krisen i Grekland flyger de stora svenska charterbolagen ut över 300 000 resenärer till olika destinationer i Grekland. Och som resenär är det bra att vara förberedd, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo.

– Vårt råd är att man ska följa händelseutvecklingen, hålla sig uppdaterad med vad som händer. Sedan är det svårt att säga vad som händer nästkommande tid, men ett konkret råd är att ta med sig extra kontanter hemifrån och växla in till euro och dollar och ha lite extra kontanter.

– Det har varit ett problem tidigare i Grekland att det har varit svårt att få ut pengar från uttagsautomater.

Resebolaget Ving flyger omkring 85 000 resenärer till Grekland i sommar. Och Ving uppmanar också sina resenärer att ha ordentligt med pengar med sig, men informatören Barbro Holmberg säger samtidigt att de svenska turisterna inte ska oroa sig i onödan.

– Till exempel att man kanske ska ta med sig extra kontanter om det blir en strejk på bankerna eller att bankomaterna inte blir påfyllda. Åker man med en charterarrangör så ser vi till att de får all hjälp på plats och de får åka hem om det skulle vara så, säger Barbro Holmberg.