Ekonomi

Arla planerar ny fusion

Mejeriföretaget Arla planerar att gå ihop med två utländska mejeriföretag. En sammanslagning skulle betyda att Arla ökar sin omsättning med motsvarande cirka 11 miljarder kronor per år.

De bolag som Arla planerar att gå ihop med är tyska Milch-Union Hocheifel och brittiska Milk Link. Milch-Union Hocheifel är Tysklands åttonde största mejeriföretag och Europas största tillverkare av så kallad UHT-mjölk. Milk Link är det fjärde största mejeriföretaget i Storbritannien.

Beslut i juni
Arlas koncernchef Peder Tuborgh beskriver de båda företagen, som liksom Arla är bondeägda, som "starka och välskötta mejerikoncerner". Ägarrepresentanter och medlemmar i de tre företagen ska ta ställning till fusionsförslagen den 26 juni.

Ökat mjölkpris
Om fusionerna godkänns stärks Arlas förutsättningar att leverera goda resultat, enligt Peder Tuborgh. Affären ligger också i linje med Arlas strategi att öka mjölkpriset till ägarna, enligt bolaget.

Arla blir, om ägare och berörda konkurrensmyndigheter ger klartecken, det största mejeriföretaget i Storbritannien och trea på den tyska marknaden och kommer årligen att väga in mer än 12 miljarder kilo mjölk, mot cirka 9 miljarder kilo i dag.

Arla, som bolaget ska heta även fortsättningsvis, omsatte i fjol motsvarande 66,5 miljarder svenska kronor.