Putin förstärker Kreml med tidigare ministrar

2:03 min

Rysslands nytillträdde president Vladimir Putin förstärker sin maktbas i Kreml. Flera tidigare ministrar som fått lämna regeringen återfinns nu i stället hos presidenten. I Ryssland frågar man sig hur stor makt som blir över till premiärministern, Dmitrij Medvedev.

– Ärade kollegor, jag vill önska er framgång i ert svåra och mycket konkreta arbete, sa Vladimir Putin i går när han läst upp listan över landets nya ministrar.

Stora delar av den ryska regeringen hade bytts ut och in kom till exempel den förre presidenten, nu premiärminister, Dmitrij Medvedevs liberalt sinnade rådgivare Arkadij Dvorkovitj.

Däremot hade flera ministrar som anses stå Vladimir Putin nära fått lämna sina poster. Bland dem den hårt kritiserade utbildningsministern Andrej Fursenko och inrikesminister Rasjid Nurgalijev som närmast gjort sig omöjlig efter flera skandaler inom den ryska polisen.

Men det sägs att Putin aldrig sviker en vän och i dag kom ett tecken på att det är sant. För samtliga åtta ministrar som igår lämnade regeringen har nu fått jobb hos Putin i Kreml. Andrej Fursenko blir till exempel presidentens medhjälpare, medan Rasjid Nurgalijev har utsetts till vicesekreterare i Säkerhetsrådet - ett organ inom den ryska presidentadministrationen.

Men bedömare menar att det inte bara handlar om en lojalitetshandling från Putins sida. Sedan tidigare har apparaten kring presidenten stärkts upp av personer som står honom nära.

Statsvetaren Igor Bunin säger till radiostationen Moskvas Eko att det i Ryssland håller på att formeras en andra regering. En parallell struktur till för att kontrollera Dmitrij Medvedevs regering.

Medvedev har lovat en ny typ av öppenhet kring regeringsarbetet, och utomstående experter ska samlas kring varje minister för att komma med råd och kritik. Men skeptiker undrar om någon faktiskt kommer att lyssna till deras råd.

– Troligen kommer det mesta av beslutsfattandet ske i Kreml, säger ekonomen Aleksandr Morozov till tidningen Vedomosti.

Samtidigt har det konstaterats att de tyngsta posterna i den nya regeringen som försvars- och utrikesminister återfinns hos personer nära Vladimir Putin.