Knivdådet i Hjällbo

28-åringen döms för mordförsök

1:37 min

Den 28-årige man som knivskar en 10-årig flicka utanför hennes skola i Hjällbo i februari döms till rättspsykiatrisk vård för försök till mord.

Enligt domen från Göteborgs tingsrätt ska mannen överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 28-åringen ska också betala 108 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det var den 6 februari i år som en 10-årig flicka blev knivskuren i halsen utanför Bergsgårdsskolan i Hjällbo. Enligt åklagaren var det "ren tur" att flickan överlevde den oprovocerade attacken.

Mannen har hela tiden nekat till mordförsök men erkänt grov misshandel, eftersom han inte haft för avsikt att döda flickan.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen led av en allvarlig störning, både när brottet begicks och när undersökningen gjordes.

28-åringen har suttit frihetsberövad sedan början av mars.

Mannens försvarsadvokat Claes Östlund har tidigare berättat för Västekot att det var en ren slump att just den tioåriga flickan föll offer för 28-åringens kniv. Mannen bor i en lägenhet nära brottssplatsen och bara några dagar innan knivdådet ska han ha förlorat sitt jobb. Vid tillfället för knivskärningen var mannen mycket förvirrad.

Mannen är inte dömd sedan tidigare.

Västekot