Rottneros varslar halva personalstyrkan

1:24 min

Massatillverkaren Rottneros kommer att varsla cirka 50 av de omkring 100 anställda vid Rottneros bruk om uppsägning.

Orsaken är att styrelsen har beslutat att lägga ned den kontinuerliga produktionen av slipmassa, till följd av den snabbt vikande konsumtionen av tryckpapper i Europa.

Produktionen av CTMP (kemisk termomekanisk massa) fortsätter, enligt ett pressmeddelande från Rottneros.

– Det känns naturligtvis mycket tråkigt att behöva konstatera att marknaden krymper för denna produkt. Tack vare råvaran och den stora yrkesskickligheten i bruket producerar vi en utsökt och kvalitetsledande produkt men det räcker ändå inte, säger Ole Terland, vd för Rottneros AB.

– Värst är det naturligtvis för våra anställda som tvingas lämna oss och därför anstränger vi oss för att åstadkomma en så smidig omställning som möjligt, säger Ole Terland.

– Produktionslinjen för slipmassa lämnas kvar på sin plats då det inte är uteslutet att efterfrågan kan återkomma, exempelvis genom att tillgången på lämplig returfiber förändras, säger Olle Dahlin, vd för Rottneros Bruk AB. Det är den digitala tiden som kommit in här. Tidning har vikt kraftigt och efter kommer andra tunna tryckpapperskvaliteter.

Redan i mitten av april varslade Ole Terland om vad som kanske skulle hända.

- Jag är starkt bekymrad, så är det. Vi har sett en kraftig nedgång av efterfrågan och i något läge blir det meningslöst att fortsätta. Jag vill inte ge några falskt optimistiska signaler till medarbetare och kunder, sa han då till Nyhetsbyrån Direkt.

Personalen fick information om det kommande varslet vid 14-tiden.

– Stämningen är dämpad, men detta kom inte helt oväntat säger, Unionens företrädare Jan Viper, till P4 Värmland. Vi har ju haft det tungt på sliplinjen under en längre tid. Det är omtumlande. Jag vet inte om det finns plats för mig heller.