BOSTADSMARKNAD

Få inser riskerna med att ta lån

1:53 min

Många som tar lån för att köpa en bostad är inte tillräckligt medvetna om riskerna. Samtidigt finns det få alternativ för den som vill ha en egen bostad eftersom det är svårt att få en hyresrätt. Värst drabbade är unga personer, menar Statens bostadskreditnämnd.

– Risken är ganska stor just nu med tanke på att priserna ligger på en väldigt hög nivå som vi anser inte är långsiktigt hållbar, säger Alexandra Leonhard, marknadsanalytiker på Statens Bostadskreditnämnd.

Generellt är våra bostäder värderade för högt, anser Statens Bostadskreditnämnd. Det innebär att har man höga lån och bostadspriserna sjunker, kan man riskera att få sälja med förlust men inte kunna betala tillbaka lånen till banken. Unga personer som är nya på bostadsmarknaden är extra drabbade, efter det kan vara riskfyllt att köpa, samtidigt som det är svårt att få en hyresrätt.

– Den största arbetsmarknaden har vi i storstäderna och det är där det råder brist på hyresrätter. Det finns alltså ganska få valmöjligheter för den som ska in på bostadsmarknaden just nu, säger Alexandra Leonhard.

– Jag tror inte på en stigande bostadsmarknad, som den vi haft de senaste femton åren, säger Gustav Hässelbom.

Han har en hyresrätt i första hand tack vare att hans farmor bosparade åt honom. Han skulle inte vilja köpa just nu eftersom han inte vill skuldsätta sig.

– Det är klart att jag så tillslut vill ha en villa eller en fet bostadsrätt och äga den själv, men det är väldigt mycket som står på spel när man går till banken och ber om ett lån på tre, fyra miljoner eller vad folk nu ber om. Det är sjuka priser, säger han.