Olöst konflikt mellan Azerbajdzjan och Armenien

1:39 min

I skuggan av den pågående Eurovision Song Contest är konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien om enklaven Nagorno-Karabach fortfarande olöst - arton år efter vapenvilan. De senaste månaderna har vapenvilan brutits från båda sidor med flera dödade militärer som följd. Och i Azerbajdzjan finns det de som vill ta tillbaka Nagorno-Karabach med våld.

– Vi har ingen annan utväg än att lösa frågan med våld, säger Akif Nagi, ledare för organisationen Befrielsen av Karabach.

Han anser att Azerbajdzjans ledning inte agerar tillräckligt beslutsamt.

Området Nagorno-Karabach är stort som Bohuslän och ligger i sydvästra Azerbajdzjan. Konflikten om området är gammal, men blossade upp på nytt i samband med Sovjetunionens fall. Snart rådde fullt krig. Omkring 30 000 människor dödades, över en miljon flydde. I Azerbajdzjan lever fortfarande flera hundra tusen som flyktingar.

När vapenvilan skrevs på 1994 hade Armenien tagit kontroll över Nagorno-Karabach samt landområden som gränsar till enklaven. Alla försök att skapa verklig fred har sedan dess misslyckats.

Under april och maj har vapenvilan flera gånger brutits och det har fått fredsmäklarna i den så kallade Minskgruppen, som agerar på uppdrag av OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa - att uttrycka sin oro.

De senaste åren har Azerbajdzjan lagt stora summor pengar på sin militär och köpt in vapen från Israel. Men det är ändå få som tror att man kommer göra som Akif Nagi och hans organisation vill - starta ett nytt krig.

En av förklaringarna till det är att Armenien har Rysslands stöd, både politiskt och militärt. Och inför den styrkan räcker inte Azerbajdzjans militära upprustning till. Armenien är Rysslands enda verkliga bundsförvant i det strategiskt viktiga södra Kaukasien, rikt på gas och olja och med gränser till Iran och Turkiet.