Olika åsikter om hur Europas tillväxt ska få fart

3:37 min

I kväll samlas EU:s stats- och regeringschefer för att försöka enas om nya åtgärder för att få fart på Europas knackiga tillväxt. Men inför toppmötet går EU-politikernas åsikter isär om vilka metoder som är bäst.

– Man måste helt enkelt säga stopp till den här åtstramningsextremismen som vi har levt med, säger socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Ulvskog vill se nya offentliga investeringar i till exempel energiomställning för att få fart på tillväxten i Europa. Hennes moderatkollega i EU-parlamentet, Gunnar Hökmark, tycker däremot att det är viktigare att slopa de många hinder som fortfarande finns på EU:s inre marknad.

– Se till att vi har ett lagsystem som gör det möjligt för byggföretag att konkurrera i alla länder. Se till att vi har en möjlighet att etablera nya, mer effektiva detaljhandelskedjor, som sänker priserna för konsumenterna.

– Men det finns så många regelsystem på europeisk nivå, också på nationell nivå, som hindrar att vi får en gemensam inre marknad.

En rad länder i Europa har just nu en krympande ekonomi, och inte minst presidentbytet i Frankrike har bidragit till att EU-debatten i dag handlar mer om tillväxt än om åtstramningar.

Politikerna har ingen silverkula som i ett slag löser tillväxtproblemen, sa EU-kommissionär Olli Rehn i Strasbourg i går, men inför kvällens extrainsatta toppmöte i Bryssel bubblar flera förslag som är tänkta att få fart på investeringar i Europa, bland annat i vägar och förnybar energi.

Redan i går enades EU:s beslutande organ om att i juli inleda ett test med så kallade projektobligationer. Dagens toppmöte kommer också handla om förslaget att ge Europeiska Investeringsbanken fördubblad muskelstyrka genom ett kapitaltillskott på 10 miljarder euro.

Men enligt Gunnar Hökmark ägnar sig EU för mycket åt att hitta nya sätt att investera med lånade pengar.

– Europas problem är inte att vi har lånat för lite, utan att vi har lånat för mycket, och att vi har för lite tillväxt. Och det är tillväxtreformerna vi nu måste sätta agendan på, säger Gunnar Hökmark.

Marita Ulvskog, stora delar av EU har redan en våldsam statsskuldsproblematik. Har Europa verkligen råd att fortsätta låna till nya investeringar?

– Ja, Europa har inte råd att låta bli. För fortsätter det på det här sättet brakar inte bara Grekland samman, utan då blir det också ett antal andra medlemsländer som brakar samman.

– Det kan till och med vara stora ekonomier som Spanien som råkar illa ut, och det är inget som vi i Sverige eller i andra delar av världen går skadeslösa ur, säger Marita Ulvskog.

Olli Rehn sa i går att EU-kommissionen i juni kommer med nya åtgärder för att förbättra den inre marknaden, framför allt vad gäller tjänstesektorn. Enligt beräkningar kan en fullt genomförd inre marknad öka EU:s samlade bruttonationalprodukt med 2 procent.

Men miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter ifrågasätter kravet på ökad tillväxt. Jordens resursbrist talar mot det, säger han.

– Om man satsar på en lånefinansierad investeringsbubbla nu kommer tyvärr antingen ekologin kollapsa, om det funkar och allt växer, eller så kraschar ekonomin ännu värre, med nya lån.

– Vi måste hitta en väg ut ur låneträsket, det är den moderna vägen in i framtiden. Jobba lagom mycket, producera lagom mycket prylar så att det räcker till nästa generation och till de fattiga. Då kan vi njuta av frukterna från all vår innovation, det tycker jag är en väg in i framtiden. Annars hetsar vi ihjäl oss själva och planeten, säger Carl Schlyter, Miljöpartiet.