Historisk dag när Egypten går till valurnorna

2:36 min

När det första presidentvalet sedan Mubaraks fall inleds innebär det en historisk dag för Egypten i dag – landets första riktiga presidentval någonsin. Ett val som äger rum under militärstyre. Opinionsmätningarna pekar ut fyra huvudkandidater: två islamister och två före detta ministrar från Mubaraks era.

Om ingen får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång i mitten på juni. In i det sista är många väljare, kanske så många som en tredjedel, obestämda.

En pansarbil glider långsamt fram längs Nilen och ur högtalaren hörs en myndig stämma: Broder medborgare, gör din röst hörd, delta i valet, för Egyptens skull.

Det är militären som manar till valdeltagande. 15 månader efter Mubaraks fall styrs Egypten ännu av generalerna i militärrådet. Ett av valets stora frågetecken är hur mycket makt de kommer att lämna över till en folkvald president?

Vilka befogenheter kommer den man som ska leda Arabvärldens största nation att ha? Det är ännu en öppen fråga, eftersom det ännu inte finns någon ny konstitution med en jobbeskrivning för presidenten.

Alla kandidater har tassat försiktigt kring det känsliga ämnet: militären – vem som ska få insyn i Egyptens hemliga försvarsbudget och militärens omfattande tillverkningsindustri, och om militären ska ställas inför rätta för dödsskjutningar och brutala övergrepp som begåtts mot demonstranter.

Hittills har militärens egna domstolar friat många av de anklagade, bland annat militärläkaren som skulle ha genomfört oskuldstest på unga kvinnliga demonstranter.

Men trots många frågetecken går många stolta egyptier till val i dag med en känsla av fyrverkerisprakande seger, det första presidentvalet någonsin där kandidaterna avfaraoniserats och där ingen vet vem som kommer att vinna.

Opinionsmätningarna är ytterst osäkra, och ska man tro dem har en tredjedel av befolkningen ännu inte bestämt sig.

– Nej, jag vet inte vem jag ska rösta på, säger den 22-årige pappan Ayman. Valrörelsen har inte handlat om de viktiga frågorna som arbete sjukvård och utbildning, utan om Egyptens islamiska identitet – som jag inte bryr mig så mycket om.

När jag frågar vad som är viktigast för honom svarar han utan en sekunds tvekan: min dotter Farida, fyra månader gammal. Vad ska hon få för framtid och utbildning?