Börsnoteringen av Facebook ska granskas

Facebooks börsnotering kommer, enligt Reuters, att granskas både av FINRA, en organisation som verkar för självreglering på värdepappersmarknaden och den amerikanska Finansinspektionen SEC.

Sedan Facebookaktien börsintroducerades med buller och bång i fredags har det kommit idel negativa rapporter. På tisdagen fortsatta aktien att backa med drygt 8 procent.

Det innebär att börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten till 86 miljarder vid New York-börsens stängning i går. Och i takt med fallet hopar sig frågorna om hur det egentligen gick till inför introduktionen.

Morgan Stanley, den bank som bar huvudansvaret för noteringen, sänkte sin intäktsprognos för Facebook strax före noteringen utan att alla aktörer på marknaden fick veta om det. Banken försvarar sig och säger att man följt reglerna.

Historien lär fortsätta och stämningarna radar upp sig mot samtliga inblandade. En investerare har stämt teknikbörsen Nasdaq för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst och en annan stämning är riktad mot nätverkets grundare Mark Zuckerberg och banken Morgan Stanley, för brott mot säkerhetslagarna.

SEC:s ordförande Mary Schapiro sade på tisdagen att man respekterar marknadens integritet men att det finns anledning att titta närmre på vissa specifika saker gällande Facebook.

Ekot