Saabs konkurs

Youngman ute ur Saab-leken

Saab Automobiles konkursförvaltare har slutat att förhandla med kinesiska Youngman, uppger flera källor för P4 Väst. Att diskussionerna nu har avslutats innebär att företaget inte längre har möjlighet att köpa Saab.

– En av anledningarna kan vara att kinesiska myndigheter måste godkänna en affär, vilket kan ta tid och försvåra försäljningen, säger en källa till P4 Väst.

Samtidigt tyder mycket på att Saab kan få en ny ägare nästa vecka. För enligt P4 Västs källor har konkursförvaltarna meddelat personer inom processen att de kan förvänta sig att ett avtale skrivs under då.

Men vilket företag som förmodas bli ny ägare är höljt i dunkel. Det kan handla om någon form av elbilskonsortium. Det har förekommit obekräftad uppgifter om att indiska Mahindra skulle ha gått ihop med ett elbilskonsortium.

Det är också oklart från vilket land den förmodade köparen kommer ifrån.

– Men intressenten ska ha pengar utanför Kina för att betala köpeskilling, sägen en källa.

Inte heller vilka tankar man har om framtiden för bilfabriken i Trollhättan har läckt ut. Men Saabs konkursförvaltare har tidigare sagt att alla intressenter är ute efter varumärket Saab och en bilproduktion i Trollhättan.

För Youngmans dels innebär det här förmodligen slutet på deras Saabhistoria. Företaget har länge varit intresserat av att investera i och köpa Saab Automobile, både innan och efter konkursen. Men i och med detta försvinner ett av de företag som av bedömare har setts som den bästa köparen av Saab.

– Jag vill inte kommentera det, säger Youngmans advokat Johan Nylén till P4 Väst. 

Konkursförvaltaren Hans Bergqvist vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att Youngman skulle vara ute ur förhandlingarna.

– Vi kommenterar inte försäljningsprocessen, säger han till TT.

Om någon ny intressent har tillkommit på senare tid vill han heller inte uppge.

– Vi fortsätter med våra ansträngningar. Vi är inne i ett intensivt skede.

Tidigare har konkursförvaltarna haft målsättningen att ha en affär klar före sommaren, utan att ange mer exakt tidpunkt. Nu finns uppgifter om att det kan skrivas under ett avtal under nästa vecka.

– I det här skedet, när vi börjar närma oss den tidsplan som vi har satt upp för detta, så måste vi jobba under diskretion. Därför kan jag inte kommentera saken mer, säger Hans Bergqvist.