Köer utanför egyptiska vallokaler i skymningen

1:52 min

Det har varit en historisk dag i Egypten där miljoner människor har gått till valurnorna för att för första gången i historien delta i ett riktigt presidentval. Efter att ha valt ett parlament som domineras av islamister, var det många egyptier som i dag sa att de röstat på de två kandidater som båda två varit ministrar i Mubaraks gamla regering.

Alla uttryckte glädje och stolthet i dag.

– Jag är stolt och lycklig över att vi kommer att få en president som vi valt, vem det än blir, säger 21-åriga Zeinab, som röstat på den liberale islamisten Aboulfotouh.

Hon var också extra stolt över det han sa när han gick in i valbåset i morse: ”Faraonernas era är över”.

I en annan del av staden stod presidentkandidaten och förre utrikesministern Amr Moussa i en lång kö för att få rösta. Det är första gången han får köa i sitt liv, skrattade en väljare.

I arbetarstadsdelen Embaba träffar jag bilmekanikern Omar som röstade på det Muslimska brödraskapet i parlamentsvalet i höstas. Men nu får det räcka, säger han.

– Det här är ju ändå Egypten, världens moder, vi kan inte både ha ett islamistiskt parlament och en islamistisk president. Därför röstade jag på Amr Moussa, säger han.

Det var en varm dag i Egypten och när solen stod som högst var många observatörer oroliga att valdeltagandet skulle bli extremt lågt. Det såg glest ut i vallokalerna. Men så fort skymningen börjat falla började också köerna ringla utanför vallokalerna, och i morgon är det ytterligare en valdag.

Ingen av de fyra huvudkandidaterna väntas få egen majoritet. Därför utgår alla från att det blir en andra valomgång den 16 – 17 juni. Vem som blir Egyptens nästa president kanske vi inte säkert kommer att veta förrän den 21 juni.