Problem med vindkraft som granne

2:03 min

Flera vindkraftsparker planeras runtom i Örebro län. P4 Örebro har besökt trakterna runt Skara där vinkraften redan är utbredd och där tycker många boende att kraftverken kommit för nära.

Intresset för vindkraft ökar kraftigt i Örebro län. Inom några år kan det finnas flera vindkraftsparker i länet.

I trakterna runt Skara, 15 mil söder om Örebro, är vindkraften redan utbredd och där tycker de boende att den kommit för nära.

Sonne Svensson bor 750 meter från närmaste vindkraftverk.

– Det hörs hela tiden, ända in i sovrummet och det är inte roligt. Jag älskar vindkraften men den ska byggas på ställen där man inte ha bebyggelse, säger han.

De boende i Skånings-Åsaka protesterade men trots det fick elbolagen tillstånd att bygga.

För Monika Wågnert och hennes familj fick det stora konsekvenser.

– Från dag ett hade vi problem med ljudet. Det hördes inomhus, det hördes fast vi hade tv:n på och vi hade jätteproblem vissa nätter att sova, säger Monika Wågnert.

Monika fortsatte att protestera hos kommunen och till slut fick hon rätt. Mätningar visade att det närmaste vindkraftsverket hade överstigit den högsta tillåtna ljudnivån.

Ett vindkraftsverk får inte låta mer än 40 decibel hos de närmast boende. Däremot finns det inga regler om avstånd utan det är ljudnivån som avgör och kraftverket får inte heller skugga de närboende.

Det är just nu sju vindkraftsparker i startgroparna i länet. Enligt miljöhandläggaren Peter Ekelund på länsstyrelsen i Örebro kommer krafterken att öka de närmaste åren.

– Vi har flera bolag som har kontaktat oss för att samråda om nya parker med vindkraft. Det är mycket södra länsdelarna men även i Nora kommun, säger han.

Ola Karlsson
ola.o.karlsson@sverigesradio.se