tennis

Tennissegrar väcker OS-hopp

Två svenskor är klara för kvartsfinal på var sitt ställe i Europa. Det väcker hopp om spel i OS i London för båda.

Sofia Arvidsson, 62:a i världen, tog sig vidare i Bryssel, där holländskan Arantxa Rus bröt matchen i andra set. Då hade Arvidsson bara släppt tre games.

Johanna Larsson, som är 81:a på WTA-rankningen, spelar i en annan grusturnering, i Strasbourg. Larsson utklassade idag Tamira Paszek, Österrike, rankad 55:a. Siffrorna blev 6-2, 6-0.

Första steget mot OS är att Arvidsson och/eller Larsson klarar tennisens egen OS-kvalgräns. Rankningslistan avläses om två och en halv vecka, den 11 juni. De 48 främsta får då direktplatser, sedan tillkommer även 14 andra spelare utifrån andra kriterier.

Sedan ska SOK säga sitt – men åtminstone Johanna Larsson har fördel av att höra till de högintressanta på sikt, inför OS i Rio de Janeiro 2016, vilket är ett plus även inför London-OS.

Sofia Arvidsson, som var med i Peking-OS, har många fräscha rankningspoäng att hämta denna vecka och även i Franska öppna mästerskapen i Paris nästa vecka, där hon ifjol slogs ut i första omgången och inte har några tuffa poäng att försvara. 

I 17 olika idrotter i London finns svenskar uttagna och klara i dagsläget - men än så länge inte i tennis. Det som händer just nu gör att det åtminstone ljusnar.  

Sista ordet är heller inte sagt när det gäller ett herrdubbelpar, i så fall Robert Lindstedt och Johan Brunström.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se