Förslag: Gör om hyresrätter till ägarlägenheter

2:05 min

Hyresrätter ska framöver kunna göras om till ägarlägenheter, enligt ett utredningsdirektiv som regeringen beslutar om i morgon. Hittills har ägarlägenheter bara kunnat bildas vid nybyggen och intresset för det har varit mycket lågt. Men justitieminister Beatrice Ask tror ändå på ägarlägenheter i gamla hyreshus.

– Det är ytterligare en bostadsform helt enkelt, och fördelen med ägarlägenheter är ett självbestämmande som man inte har. Vi tycker att det är viktigt att se om man kan gå vidare. Man bör ha den möjligheten också med befintliga hyresrätter, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Systemet med ägarlägenheter i nybyggen har närmast varit ett fiasko. Ungefär 100 ägarlägenheter beräknas byggas i år. Trots det tillsätter nu regeringen en utredning för att se hur ägarlägenheter också ska kunna bildas i hyreshus.

Det speciella med ägarlägenheter är att de ger ägaren större friheter än en bostadsrätt. Exempelvis kan ägaren fritt hyra ut den och ingen styrelse ska godkänna ombyggnationer inne i lägenheten.

Enligt utredningsdirektiven är det i första hand fastighetsägaren som ska kunna genomföra en omvandling av ett hyreshus till ägarlägenheter. De hyresgäster som vill ska då kunna köpa ägarlägenheterna och de som inte vill ska kunna bo kvar med besittningsskydd.

Men utredningen ska ändå se hur fastighetsägaren på sikt ska kunna sälja ägarlägenheten och då skulle hyresgästen kunna få vilken privatperson som helst som ny hyresvärd.

Men Beatrice Ask ser inte det som något problem.

– Nu får vi utgå från att vi inte ska ha oprofessionella fastighetsägare eller ägare till ägarlägenheter. Men det är just vilka spärregler ska man, under vilka villkor man ska få köpa, hur ska det se ut, det är det som utredaren ska titta på.

Sannolikt ska det också vara möjligt för hyresgäster att genom förtur kunna bilda ägarlägenheter om värden vill sälja fastigheten. Om privatpersoner ska kunna äga en rad ägarlägenheter kan Beatrice Ask inte säga i dag.

Hyresgästföreningen tycker att regeringen har fel fokus med idén om omvandling till ägarlägenheter.

– Det är ledsamt att man minskar antalet hyresrätter, både genom ombildningar till bostadsrätter och nu genom införandet av ägarlägenheter. Man borde lägga lite politisk energi på att se till att man bygger, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.