Länet

Hundar tillåts springa lösa trots förbud

1:45 min

Det är problem med lösspringande hundar på många håll runt om i länet. För trots att det råder koppeltvång på de flesta offentliga platser, är det många hundägare som struntar i det.

Susanne Björk bor i Huddinge och hon är en av dem som besväras av hundar som springer lösa. För en tid sedan när hon och dottern var i lekparken, var det en hund som sprang fram och kissade på dottern som satt och gungade.

– Det var fruktansvärt rent ut sagt. Jag blev ställd och chockad och hon blev ju alldeles förkrossad, hon blev jätteledsen. Hundägaren sa att "åh det har aldrig hänt förut, så skulle min hund aldrig göra, jag är ledsen..". I det läget så ville jag mest bara få bort honom och framför allt hunden, för hon blev ju rädd, säger hon.

Det springer ofta lösa hundar i parken där Susanne Björk bor och vid det här laget är hennes äldsta dotter ganska rädd för hundar.

I Huddinge kommun, precis som i länet i stort, råder det koppeltvång i lekparker och på annan offentlig plats. Men trots det är det många hundar som tillåts springa lösa.

Det är polisen som ska se till att koppeltvånget följs men det är i regel inte en prioriterad fråga för dem. Som hundägare är man skyldig att ha koll på sin hund. Många människor är rädda för hundar och en löst springande hund kan i värsta fall gå till attack.

På Gärdet på Östermlam i Stockholm är det koppeltvång på delar av grönområdet men den regeln tummas det på emellanåt. Anna-Lena Nordlinder är en av dem som låter sin hund springa lös där det inte är tillåtet.

– Jag tar böterna i sådana fall, för min hund får springa lite grand. Om man tar ansvar som hundägare och vet att man inte har en aggressiv hund så tycker jag att det är okej, jag tror att man får bedöma det. Men jag vet att det inte är tillåtet, säger hon.

Många hundägare som låter sin hund springa fritt motiverar det med att hunden är snäll och att de har koll på att den inte gör något dumt. Men för Susanne Björk i Huddinge har händelsen  i lekparken satt sina spår.

– I ärlighetens namn så undviker vi faktiskt parken ibland. Det här är ju den närmaste parken för vår del, vilket är väldigt praktiskt och så. Men just av den anledningen så händer det att jag väljer att gå till andra parker längre bort för att där kommer inte hundar, säger Susanne Björk.