Studentprotester mot höjda avgifter i Quebec

1:48 min

Den franskspråkiga Quebec-provinsen i Kanada skakas just nu av omfattande studentprotester. I tre månader har det varit strejker och demonstrationer mot delstatsregeringen planer på att höja universitetsavgifterna. De senaste dagarna har tiotusentals demonstranter tågat genom Montreals gator med krav på att planerna skrotas.

Beslutet att höja universitetsavgifterna ledde omedelbart till starka reaktioner. Över 150 000 studenter, en tredjedel av det totala antalet i Quebec, har gått ut i strejk. Utöver det genomförs det ständiga demonstrationer och andra aktioner, den här veckan har det varit de största demonstrationerna hittills, med tiotusentals studenter ute på Montreals gator.

Delstatsregeringens vill planer går ut på att studieavgifterna vid universiteten ska höjas successivt under sju år och nära nog fördubblas till 3.800 kanadensiska dollar per år, drygt 25.000 svenska kronor. Anledningen är att delstaten vill minska Quebecs budgetunderskott.

Studentarrangörerna pratar nu om att aktionerna kommer att fortsätta under sommaren.

Protesterna har också blivit mer politiska och på senare tid riktar de sig bland annat emot att regeringen drivit igenom en viss skärpning av demonstrationsrättigheterna.

Quebec har de lägsta universitetsavgifterna i Kanada men studenterna är rädda för att de kommer att drabbas av chockhöjda studieskulder.

Den redan tidigare impopulära liberala premiärministern i Quebec, Jean Charest, har hamnat i en politiskt mycket svår sits, att förhandla med studenterna har inte givit något resultat. Inte heller att skicka kravallpolisen på dem, och frågan är vad han ska göra nu.

En möjlighet kan vara att utlösa nyval men då riskerar han att förlora mot separatisterna i Parti Québécois som ställt sig på de protesterande studenternas sida.