Amnesty kritiserar FN:s säkerhetsråd

2:45 min

Människorättsorganisationen Amnesty International riktar nu skarp kritik mot FN:s säkerhetsråd för hanteringen av krisen i Syrien. Rådet har nästan spelat ut sin roll och måste reformeras, hävdar organisationen.

Säkerhetsrådets medlemmar borde inte få använda sitt veto i fall där det handlar om folkmord, brott mot mänskligheten eller internationella krigsbrott och om vetot ska användas så måste det finnas en tydlig motivering, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals Generalsekreterare, till Ekot.

Enligt honom riskerar FN:s säkerhetsråd att urvattnas om inget görs. Det tog månader att ens få till en svag resolution om Syrien och under tiden dog tusentals människor i landet bara för att  Kina och Ryssland bevakar sina intressen, säger han.

De gamla stormakterna bevakar sina egna ekonomiska och politiska intressen och tyvärr börjar även de nya agera likadant, säger Salil Shetty.

Amnestys årliga rapport om tillståndet för de mänskliga rättigheterna i världen fokuserar mycket på den arabiska våren, där den i grunden positiva utvecklingen hämmats av fortsatta grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Även Sverige kritiseras i rapporten för hanteringen av asylsökande romer, att ännu inte tortyr är ett brott i Sverige och att avvisningar till Irak och Eritrea sker trots risken för fortsatt förföljelse i hemlandet. Men 2011 har ändå på många sätt varit ett anmärkningsvärt år för de mänskliga rättigheterna, anser Salil Shetty.