ULRICEHAMN

Handikappade får bada inomhus i Ulricehamn

1:37 min

Moderaten Lars Holmin, högste politiker i Ulricehamn, hänvisar idag kommunens alla funktionshindrade att bada inomhus i kommunens badhus i sommar, istället för att bada utomhus. Äldreomsorgsminister Maria Larsson (KD) tycker nu kommunerna ska ta sitt ansvar.

P4 Sjuhärad har rapporterat om att endast 3 av 95 badplatser i Sjuhärad är handikappanpassade.

I Ulricehamn fick arbetet högsta prioritet när politiker förra året arbetade med Åsundens utvecklingsplan men än är inte en enda av kommunens 14 badplatser handikappanpassad.

Lars Holmin är ordförande i kommunstyrelsen och säger att budgeten ligger fast.

– Jag föresätter att man gör detta när man hittar pengar, men jag är inte säker på att man gör det i år. 

66 000 kronor beräknas det att kosta att handikappanpassa bryggorna men Lars Holmin säger att man redan har en tillräckligt ekonomiskt ansträngd situtaion som det är idag.

– Det går inte att trolla fram dom, då får vi ta bort något annat i stället. Det här ska prioriteras ihop med allt annat. Vad är det då som är så lite värt i den här budgeten som vi ska ta bort?

Har inte all kommuninvånare samma rätt, att kunna bada?

– Då har vi en sim och sporthall där man kan bada. Möjligheten att bada finns, säger Lars Holmin.

Barn och äldre ministern Maria Larsson tycker att kommunerna ska ta sitt ansvar.

– Även om man sitter i en rullstol så tycker man ju att det är härligt att bada nu när det temperaturen börjar stiga ute. Mitt råd till kommunerna är att man lägger en långsiktig plan för det här. Att man avsätter lite pengar varje år. Det offentliga måste vara ett gott föredöme och visa på handlingskraft