Avtalsrörelsen

Byggstrejk inne på fjärde veckan

1:21 min

Konflikten i byggbranschen är ännu inte löst, och i går utökades strejken. Nu, fyra veckor in i konflikten är cirka 80 VVS-arbetare och plåtslagare i Dalarna uttagna.

Mer än hälften av arbetarna på Isakssons plåt i Borlänge går hemma.

– Vi kan inte utföra de jobb som vi har tagit på oss. Och vi kan inte ta på oss nya jobb för vi vet ju inte hur långvarig konflikten blir, säger Patrik Fäldt, VD på Isakssons plåt.

Fackets krav är bland annat kortare arbetstid och bättre villkor för lärlingar. Helt orimligt enligt arbetsgivarna, och parterna verkar stå mycket långt från varandra.

– Det var en kund i dag som sa att de tar in ett annat företag om det här fortsätter. Då känner jag mig ännu mer drabbad naturligtvis. När vi tappar ett jobb, säger Patrik Fäldt.

Bygget på lasarettet i Falun riskerar att försenas, och ett bygge på ABB i Ludvika står till delar helt still.

60 VVS-arbetare, 17 plåtslagare och två kylmontörer i Dalarna är uttagna i strejk.

– Det gäller att hålla rutinerna i gång. Man får gå upp på morgonen och försöka hitta på saker. Träna så att man inte bara sitter inne, säger VVS-montören Lars Jonsson som har strejkat i fyra veckor nu.

Hur är kampviljan?

– Vi tycker att det är rimliga krav. Så vi står ju fast vid dem. Och vi kan ju inte ge oss så länge vi inte ens har fått ett motbud. Vi kan ju inte lägga oss ned inna vi ens har pratat med arbetsgivarna, säger Lars Jonsson.