TRAFIK

Krishantering för olycksoffren i Idre

1:18 min

Stödpersoner från POSOM finns nu i en lokal i Särna tillsammans med några av de personer som var inblandade i olyckan i Idre i morse, där en person omkom och sex skadades svårt.

Det var strax före 07:00 i morse som olyckan inträffade. Minibussen med elva ukrainska skogsarbetare, krockade med en personbil och körde av vägen och voltade.

Enligt TT så tros olyckan ha orsakats av att personbilen kommit över på fel sida av vägen när den mötte minibussen i en högerkurva.

– Det har varit kaotiskt, alla personer var ur bussen när vi kom fram, liggandes ståendes. Vi har haft enormt mycket sjukvårdsresurser på plats, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i Älvdalen.

I minibussen färdades elva skogsarbetare från Ukraina på väg till jobb i Dalarna.


Chockades svårt
Efter minibussen åkte en folkvagnsbuss med fler skogsarbetare. De blev vittne till olyckan. Flera av dem är chockade. Det gäller även föraren av personbilen.

Ambulanser från Sälen, Funäsdalen, Särna, Älvdalen och Norge dirigerades till platsen. En ambulanshelikopter har också deltagit i räddningsarbetet.


POSOM aktiverad
I nuläget är en person - en man i 40-års åldern - avliden. De två svårast skadade är förda till Norge för vård. En fördes dit med ambulanshelikoptern.

Två är förda till Mora lasarett. Sex, som är lindrigt skadade eller chockade, fick åka till Särna vårdcentral.

I Idre har POSOM-gruppen aktiverats för att ta om hand chockade människor.

– Just nu befinner de sig i en lokal i Särna och det är tre stödpersoner i POSUM-gruppen som agerar där, säger Jan-Olov Olsson.

Varför valde man att öppna POSOM-verksamheten vid olyckan?

– För att det var så många personer inblandade i den här olyckan, och alla hade en koppling till varandra. De kom från samma land, och jag vet att det var en familj med i olyckan, där fru och man och ett barn fanns med. Så alla har en tillhörighet till varandra, och nu splittrades detta då några hamnade på lasarett i Mora, några i Norge och någon har försvunnit från dem för all framtid, säger Jan-Olov Olsson, och fortsätter:

– Men nu är det några som valt att åka ut och jobba i skogen, de kände sig rastlösa och tyckte det var bättre att komma igång och göra något. De var tacksamma över att vi brydde oss, men det här är inget tvång, det är bara något vi erbjuder.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se