ULRICEHAMN/VÄRMLAND

Tidigare rektor kritiserar Lundsberg

1:33 min

Upprepade fall av misshandel och övergrepp med sexuella inslag riktade mot minderåriga.  SVT:s Uppdrag granskning visar två program om Lundsberg. I en tidigare intervju i P4 Sjuhärad vittnar Stefan Kristoffersen från Ulricehamn, tidigare rektor på skolan om händelserna.

Nu träder en rad tidigare elever fram och berättar om systematiska kränkningar på riksinternatet Lundsberg – något som pågått i generationer. I en intervju från 2010 vittnade Stefan Kristoffersen från Ulricehamn om hur han upplevde klimatet på skolan.

Såg övergreppen
Stefan Kristoffersen anställdes som rektor på internatskolan Lundsberg i Värmland 1998. Han fick snart upp ögonen för att det fanns ett hierarkiskt system mellan eleverna, och där kränkningar av framförallt de yngre studenterna var vanligt förekommande.

Kristoffersen arbetade då fram ett omfattande åtgärdsprogram på hur skolan skulle kunna få bukt med problemen, ett program som skolans styrelse inte ville genomföra överhuvudtaget. Stefan Kristoffersen sa då upp sig från sin rektorstjänst, efter två och ett halvt år på skolan. Han beklagar att kränkningarna fått fortgå.

– Jag är hemskt ledsen för de som blivit utsatta för detta under de här åren. Man blir förbryllad över att detta fått fortgå, säger Stefan Kristoffersen.

Välkomnar granskning
Att skolinspektionen nu granskat skolan och uppmärksammat dessa problem är något han verkligen välkomnar:

– Jag är jätteglad att det kommit upp till ytan på det här sättet, att det är en myndighet som går in och tittar på detta, med det underlag de har att agera.

Stefan Kristoffersen är också positiv till utbildningsminister Jan Björklunds översyn av den gräddfil som internatskolorna i Sverige haft, med nästan dubbla statsbidrag och möjlighet att ta ut höga terminsavgifter.

Detta tillsammans med en hårdare kontroll från Skolinspektionens hoppas han leder till att problemen på internatskolorna en gång för alla försvinner:

– Att kränkningar som förekommer utplånas. För det här är oacceptabelt ur ett elev och människoperspektiv.