Håkan Juholt besviken på Wanja Lundby Wedin

I en kommande bok kommenterar den förre S-ledaren Håkan Juholt om den sista tiden som partiledare. Han skriver att han inte hade tillräckligt skydd internt mot sina motståndare i partiet, och att han är besviken på LO:s ordförande, Wanja Lundby Wedin.

Han syftar på att hon inför ett VU-möte i partiet hade begärt att partiets arbete med budgetmotionen några månader tidigare skulle diskuteras.

– Att vår budgetprocess och ifrågasättandet av mig och Tommy Waidelich skulle göras publikt var också nytt i det socialdemokratiska partiet. Den frågan hölls ju då levande av oss själva. Det fanns inga journalister som egentligen var intresserade av detta, om inte vi själva höll liv i det. Det överraskade mig att Wanja med sin rutin valde det arbetssättet, säger Juholt i boken.

Juholt konstaterar också att en viktig orsak till att han tvingades avgå var att han saknade en "skyddsmur" mot sina kritiker inom partiet.

– Det var fri jaktsäsong. Det var legitimerad storviltsjakt dygnet runt, i stort och smått, med alla vapen.

Han menar också att han inte hade några förtrogna som kunde försvara honom i media.

– De som ville komma åt mig märkte ju att den där skyddsmuren runt mig inte fanns. Nu förstår jag det, men det förstod jag inte då. Jag noterade ju att det var tomt och tyst utåt och nu när jag ser det efteråt är det klart att de som ville komma åt mig av olika skäl självklart har gjort analysen att 'vi kan gå direkt på honom', 'vi kommer direkt på målet', 'vi behöver inte passera någon'.

Ekot