Ljungby

Bolmen blir allt brunare - kan satellitövervakas

1:49 min

Kvalitén på vattnet i sjön Bolmen har försämrats de senaste åren. Sjön försörjer bland annat stora delar av Skåne med dricksvatten. Nu undersöker länsstyrelsen möjligheten att övervaka sjön med hjälp av satellit.

– Det finns en stor oro för Bolmen, fiskevårdsområdesföreningar har sett att vattnet har blivit mörkare, säger Monica Andersson som är vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Hon berättar att det innebär att planktonsamhällena förändras, växter kan inte leva på lika djupt vatten som tidigare och fisksamhället förändras. 

– Förändringarna påverkar hela sjön, säger Monica Andersson.

Vill ha övervakning varje vecka
En gång om året tar länsstyrelsen prover på vattnet i sjön Bolmen, men trots att vattnet har blivit brunare och brunare de senaste åren visar proverna att vattenkvalitet fortfarande är relativt god.

För att få bättre kontroll över förändringarna i sjön vill länsstyrelsen nu börja med satellitövervakning. Istället för en gång om året skulle man då varje vecka få en bild av hur det ser ut i sjön.

– Det är satelliter som far över Bolmen i rymden ungefär fyra till fem gånger i veckan och tar bilder som visar hur det ser ut i vattnet. Då ser vi hur färgen förändras över växtsäsongen, under året och också hur mycket plankton det finns, förklarar Monica Andersson.

Flera andra sjöar satellitövervakas
I dag övervakas Vänern, Vättern, Mälaren och Östersjön med hjälp av satellit, Bolmen skulle blir den första mindre sjön i landet som man fotograferar på det här sättet.

– Det är viktigt att se hur vattnet förändras och när det förändras. Forskningen jobbar på det här och det kan komma fram saker i framtiden som gör att man kan göra åtgärder för att få det bättre, säger Monica Andersson som menar att övervakningen är mycket viktig trots att det i dag inte finns så mycket att göra åt sjöar som blir brunare.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se